Colòmbia
Internacional 22/02/2022

Colòmbia legalitza l'avortament fins a les 24 setmanes de gestació

Les organitzacions feministes i de drets humans celebren la decisió del Tribunal Constitucional del país

ARA
2 min
Activistes en defensa de la despenalització de l'avortament a Colòmbia celebren la decisió del Tribunal Constitucional a Bogotà.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional de Colòmbia ha aprovat legalitzar l'avortament durant les primeres 24 setmanes de gestació. Fins ara, la interrupció de l'embaràs estava penada amb fins a quatre anys i mig de presó, i es permetia només en tres supòsits: si hi havia risc per a la salut de la mare, quan era fruit de violació o incest i si el fetus tenia malformacions, sense límit de temps.

La decisió del tribunal s'ha allargat per traves administratives i impediments d'organitzacions contràries a l'avortament, i la despenalització s'ha acabat acceptant en una sessió extraordinària per cinc vots a favor i quatre en contra. Amb tot, no s'ha eliminat el delicte del Codi Penal, que preveu penes si l'avortament té lloc passats els sis mesos si no es compleixen les excepcions previstes.

"Ja està despenalitzat l'avortament fins a les 24 setmanes i això és un gran assoliment per a les dones; és històric per a Colòmbia i per a l'Amèrica Llatina, i és un avenç molt important per continuar garantint la vida, la salut, la llibertat i el dret de decidir de les dones", ha assegurat a Efe Mariana Ardila, advocada de Women's Link i portaveu de Causa Justa, el moviment que demanava l'eliminació del delicte d'avortament de la legislació colombiana i que agrupa més d'un centenar d'organitzacions feministes i de drets humans.

Al país, l'avortament és la quarta causa de mortalitat materna i es calcula que dels 400.000 que es fan en un any, menys del 10% són duts a terme en institucions sanitàries amb garanties, segons especifica Efe.

Des del 2006 Colòmbia havia augmentat significativament la persecució i les condemnes per avortament, amb una mitjana de 400 casos per any i un total de 346 dones condemnades fins al 2019, segons un informe de Causa Justa amb dades de la Fiscalia del país. També és significatiu que durant el 2020, almenys 4.268 nenes d'entre 10 i 14 anys van ser mares a Colòmbia, segons un informe de l'institut d'estadística de Colòmbia (DANE). A Colòmbia aquesta mena de relacions sexuals són considerades violacions i, per tant, entrarien dins les causes per l'avortament legal. Però, segons un estudi que analitza la criminalització de l'avortament al país, "les menors d'edat són sancionades amb més freqüència que les adultes, i representen el 25% de les dones que són condemnades". 

La directora executiva de la divisió de drets de les dones de l'ONG Human Rights Watch, Macarena Sáez, ha dit a Twitter que la decisió del Constitucional colombià és "un pas més en el reconeixement del dret a l'autonomia i a una vida lliure de violència per a dones i nenes a Llatinoamèrica". De fet, se suma a la de l'Argentina el 2020 i a la de Mèxic, que va despenalitzar l'avortament i va anul·lar la presó amb què es castigava la interrupció voluntària de l'embaràs en alguns estats l'any passat.

stats