La coalició opositora de Macri guanya les eleccions legislatives a l'Argentina

El peronisme del president Fernández perd la majoria al Senat per primer cop en 30 anys

ARA
2 min
El president de l'Argentina, Alberto Fernández, després de conèixer els resultats de les eleccions legislatives de diumenge.

BarcelonaLa coalició Juntos por el Cambio, la principal força opositora d'Argentina, a la qual pertany l'expresident Mauricio Macri (2015-2019), ha guanyat les eleccions legislatives d'aquest diumenge al país. El peronisme, el moviment del president Alberto Fernández i de l'expresidenta i actual vicepresidenta Cristina Fernández, va camí de perdre també la seva majoria al Senat per primer cop en tres dècades, segons els resultats electorals encara no definitius.

Més de 34 milions de persones estaven cridades a votar aquest diumenge en uns comicis per renovar la meitat del Congrés i un terç del Senat. "Milions d'argentins a tot el país han dit prou i han derrotat la tristesa, la frustració, el dolor, l'enuig", ha proclamat aquest diumenge a la nit a cap de llista de Juntos por el Cambio, María Eugenia Vidal, que va ser governadora de la província de Buenos Aires.

Les tres llistes presentades per la coalició opositora han sumat un 47% dels sufragis a la capital. Buenos Aires és el principal bastió de l'oposició al peronisme i està governada des del 2015 per Horacio Rodríguez Larreta, un dels màxims referents de Juntos pel Cambio i potencial candidat a les eleccions presidencials del 2023.

"Aquest resultat és un reconeixement a la transformació que Juntos portem fent des de molts anys a la ciutat i que va començar Mauricio [Macri]", ha dit Rodríguez. Tot i això, el conjunt de la província de Buenos Aires és un feu peronista, i aquí les eleccions van estar més renyides, tot i que amb victòria final també per a l'oposició. La coalició de Juntos por el Cambio es va endur el 39,8% dels vots, davant del 38,5% de la coalició oficialista del Front de Tots, segons Efe. Uns resultats més estrets que els de les primàries de setembre, quan l'oposició es va endur un 37,9% dels vots i el Front de Tots un 33,6%.

El govern peronista, a més, va camí també de perdre la seva gran majoria al Senat; seria el primer cop en tres dècades. Segons el recompte provisional –el definitiu el farà la justícia electoral en els pròxims dies–, les llistes oficialistes obtindrien 24 jurisdiccions de les que estaven en joc i l'oposició es quedaria amb 12. Això acabaria amb la majoria absoluta de 41 senadors (sobre un total de 72) que té ara el peronisme.

Davant d'aquests resultats, Mauricio Macri ha assegurat que l'Argentina està davant de la "fi d'una era" i d'una "cultura del poder fosca i perversa" que podria acabar del tot en les eleccions presidencials del 2023. "Tenim una transició fins al 2023 que cal acompanyar i administrar entre tots, perquè estem davant d'un govern que no té pla i no té rumb. No podem perdre aquesta nova oportunitat repetint els mateixos errors del passat", ha dit l'expresident i dirigent de Juntos por el Cambio.

stats