Internacional 24/06/2020

Científics britànics alerten Johnson del "risc real" d'una nova onada de covid-19

La disminució de la distància de seguretat de dos metres a un metre perquè obrin els pubs, molt criticada

Quim Aranda
3 min
Els britànics encara no poden anar als pubs però sí a les platges. En la imatge, el Palau del Moll Brighton, aquest dimecres, fins ara, el dia més calurós del 2020 al Regne Unit

LondresBoris Johnson va declarar aquest dimarts que el dia de l'"alliberament", o de la "independència", com en diu ja algun mitjà, seria el pròxim 4 de juliol, quan finalment reobriran pubs, restaurants, cinemes i altres establiments a Anglaterra. Però aquest dimecres s'ha trobat amb la petició d'alguns dels membres del comitè científic independent (SAGE, en les sigles en anglès) que assessora al govern britànic perquè reconsideri algunes de les decisions preses. A més, també ha pogut llegir una carta oberta al British Medical Journal (BMJ) –signada per alguns dels professionals més respectats de la medicina i la sanitat del Regne Unit i pels representants de diferents institucions col·legials– en què li demanen una avaluació de la preparació del país per respondre a una hipotètica segona onada de covid-19. Una segona onada que qualifiquen de "risc real".

El SAGE, de fet, considera que "no és segur" relaxar les normes per a l'interior dels locals i afirma que la proposta del govern de reduir la distància de seguretat de dos metres a un metre "acabarà efectivament" amb la precaució. La mesura, però, en teoria continuarà vigent a Escòcia, Irlanda del Nord i el País de Gal·les més enllà del 4 de juliol. Però el poderós exemple d'Anglaterra pot atiar-ne el seguiment en la resta de nacions del país tot i els consells de les autoritats. El grup de científics considera que el risc de transmissió és encara "massa elevat" per reduir una de les peces clau del combat contra el coronavirus. Una regla, però, que condemnaria molts negocis a la desaparició.

D'altra banda, en l'esmentada carta oberta al BMJ, els professionals recorden al govern que la "forma futura de la pandèmia al Regne Unit és difícil de predir" i que les proves disponibles indiquen que "cada cop es produeixen més brots locals i una segona onada és un risc real". Per aquesta raó, demanen al govern posar en marxa els diferents elements de la infraestructura necessària per contenir el virus, un treball que ara no només consisteix en "abordar amb urgència els grans impactes de la primera fase de la pandèmia, sinó en garantir que el país estigui preparat adequadament per fer front a una segona fase".

Les prohibicions il·lògiques

La carta proposa tant a Downing Street com a tota l'oposició crear "una comissió entre partits" per establir un enfocament constructiu, no partidista i de conjunt de les quatre nacions per produir ràpidament un seguit de "recomanacions pràctiques basades en l'experiència recent" per actuar de manera immediata si es torna a la situació del mes de març, quan la propagació de la pandèmia era exponencial.

Gandules per llogar a la platja de Brighton

El portaveu del primer ministre, però, ha rebutjat les recomanacions dels professionals i s'ha limitat a afirmar que "el govern ha pres accions sense precedents per donar suport a l'NHS".

El pompós anunci de Johnson dimarts al Parlament, qualificant l'alleugeriment de les restriccions imposades com la "fi de la hibernació" o el "retorn de la vida als carrers" ha rebut també una dura resposta per part de la indústria de l'hostaleria, que ha qualificat de "ridícules" i "completament il·lògiques" les guies i consells del govern per poder tornar a posar en marxa pubs, restaurants i altres tipus de locals. Entre d'altres, el suggeriment que els establiments mantinguin "un registre temporal dels clients i visitants durant 21 dies" per ajudar el Sistema Nacional de Salut a testar i rastrejar possibles positius per covid-19. Algunes altres mesures molt qüestionades són la prohibició de ballar, cantar o fins i tot d'aixecar la veu per por a la transmissió del coronavirus.

stats