Internacional 29/04/2019

El 'Kenneth' deixa 38 persones mortes i milers més sense menjar ni casa

El nivell de l'aigua impedeix l'arribada de l'ajuda, cinc dies després de l'impacte del cicló

Ara
2 min
Veïns de Pemba, al nord de Moçambic, caminen per una carretera totalment inundada, després del pas del 'Kenneth'

BarcelonaMoçambic comença a fer balanç dels danys causats per l'impacte del cicló 'Kenneth' dijous passat, el més fort que ha assotat mai el país, que va arribar poques setmanes després del pas de l''Idai'. El balanç provisional estima que han mort 38 persones i 39 han quedat ferides, lluny del miler que es calcula que va deixar la tempesta anterior a Moçambic, Malawi i Zimbàbue.

Els efectes del 'Kenneth' han sigut "pitjors del que es pensava", segons l'ONU, que adverteix que l'episodi de fortes pluges encara no s'ha acabat i s'espera que duri uns dies més i per tant augmenta el risc d'esllavissades. L'ONU calcula que 170.000 moçambiquesos necessiten ajuda i estan en perill a causa del cicló.

La situació és especialment delicada a la localitat de Pemba i als voltants, al nord del país, on viuen prop de 400.000 persones. Els vents de fins a 220 quilòmetres per hora han destrossat 35.000 habitatges, unes 200 escoles i més de 31.000 hectàrees de conreus han quedat totalment sota l'aigua, cosa que fa preveure que les collites dels pròxims mesos també quedaran afectades, com ja ha passat uns 500 quilòmetres al sud, on va impactar el cicló 'Idai'.

Dies abans de l'arribada del 'Kenneth', les autoritats de Moçambic van evacuar unes 30.000 persones, i això va permetre reduir el balanç de danys personals. Amb tot, el nivell de l'aigua encara és molt alt i en moltes àrees encara no hi han arribat els equips de rescat i assistència per poder donar una fotografia actualitzada de l'impacte.

El 'Kenneth' va impactar a les illes Comores dimecres a la nit i va deixar quatre morts. Posteriorment va continuar el seu recorregut devastador fins a tocar com un cicló de categoria 4 (en l'escala d'intensitat de Saffir-Simpson, d'un màxim de 5) a Moçambic, que encara no s'ha recuperat dels danys ocasionats per l''Idai'. En aquest sentit, hi ha dos milions de persones que necessiten ajuda humanitària per sobreviure i desenes de milers continuen desplaçades des de fa sis setmanes.

stats