Internacional 17/06/2019

La socialdemòcrata Sandra Torres guanya la primera volta de Guatemala

La policia ha detingut més de 600 persones, la meitat per delictes electorals

Ara
2 min
Sandra Torres sortint del col·legi electoral després de votar, a Ciutat de Guatemala

BarcelonaLa socialdemòcrata i ex primera dama de Guatemala, Sandra Torres, s'ha proclamat guanyadora de la primera volta de les eleccions presidencials a Guatemala, tot i que haurà de disputar encara uns segons comicis. Amb més del 97% de meses escrutades, Torres, del partit Unitat Nacional de l'Esperança (UNE), obté el 25,27% dels vots, enfront del 13,93% de l'exdirector del Sistema penitenciari i candidat del partit de centredreta Anem, Alejandro Giammattei. Torres surt així com a favorita per a la segona volta, que s'ha de celebrar el pròxim 11 d'agost.

Els resultats, publicats a la pàgina del Tribunal Suprem Electoral, assenyalen que seguint a Giammattei està l'ex cap de Gabinet de la Secretaria General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i aspirant pel partit de centre Humanista, Edmond Mulet, el qual porta el 11,18% dels sufragis.

En la jornada electoral de diumenge, la policia ha detingut centenars de persones a tot el país i s'han informat de diversos incidents aïllats. En aquest sentit, el ministre de l'Interior de Guatemala, Enrique Degenhart, ha assegurat que fins aquest moment hi havia més de 664 persones arrestades, 301 per delictes electorals i 363 per "altres causes relacionades", que no ha detallat.

Centenars de detinguts a Guatemala durant la jornada electoral

A banda, Degenhart també ha anunciat la cancel·lació dels comicis al municipi de San Jorge (al departament de Zacapa), a causa de la dimissió de diversos membres de la Junta Electoral. Durant la jornada electoral, Degenhart va instar la ciutadania a acudir a les urnes de manera pacífica i va indicar que els efectius de la Policia Nacional Civil actuarien "amb la llei a la mà, aplicant els protocols adequats de l'ús de la força", per garantir "la pau, la tranquil·litat i el desenvolupament" de la jornada.

El ministre de l'Interior ha manifestat que des de dissabte es van produir "18 conflictes" en 38 municipis qualificats d'alt risc per "manifestacions, bloquejos, retencions, caminades o incidents" relacionats amb els comicis. Al municipi de San Jorge, al departament de Zacapa, hi ha una forta presència de càrtels de drogues locals, i una desena dels seus líders han sigut extradits als Estats Units acusats de narcotràfic.

Els col·legis electorals de Guatemala van obrir diumenge perquè uns 8 milions de votants exerceixin el seu dret en la primera ronda per elegir el president de la república, 160 diputats, 340 càrrecs municipals i 40 membres del Parlament Centreamericà (Parlacen). En total s'han habilitat 2.932 centres de votació, per als quals es van crear 21.089 juntes receptores de vots, òrgans temporals formats per diversos voluntaris que s'encarregaran de la recepció, l'escrutini i el còmput dels vots.

stats