Internacional 28/06/2019

La capitana que no tem Matteo Salvini

La fiscalia italiana investiga l'alemanya Carola Rackete per ajudar al tràfic de persones al mar

Marta Rodríguez
3 min
La capitana Caroloa Rackete atenent els mitjans de comunicació a bord del 'Sea Watch 3', bloquejat a poques milles de l'illa de Lampedusa

BarcelonaCarola Rackete, una alemanya de 31 anys, ha fet enrabiar l'ultra Matteo Salvini. La jove és capitana del 'Sea Watch 3', el vaixell de rescat de bandera holandesa que espera des del 12 de juny que les autoritats italianes tinguin un gest d'humanitat i l'autoritzin a atracar a Lampedusa. A bord hi ha 40 migrants que van sobreviure a un naufragi davant de les costes de Líbia, després que aquest divendres s'hagi permès el desembarcament de dos passatgers, un jove i un nen de 12 anys, per ser atesos en un centre hospitalari.

Al comandament del vaixell, Rackete ha decidit desafiar el totpoderós Salvini i creuar la línia invisible que separa les aigües internacionals i les de sobirania italiana i esperar a poques milles de Lampedusa per raons d'emergència. Fa més de 24 hores que la nau està avarada a poques milles de l'illa italiana, vigilada pels guardacostes. La capitana planta cara a les lleis de Salvini, a qui a Itàlia anomenen 'il Capitano'.

I si Salvini l'ataca verbalment, la fiscalia de la ciutat siciliana d'Agrigent ha obert una investigació contra la jove capitana per ajudar a la immigració clandestina i per desobeir un vaixell de guerra italià. L'ONG ja ha dit, via Twitter, que en pren nota, alhora que assegura que a bord del 'Sea Watch 3' no s'ha rebut cap notificació oficial.

Però el que fa empipar Salvini no és només que aquesta "alemanya, blanca i rica", com l'ha descrit en un intent de qualificar-la de no ser res més que una mena d'"activista en hores mortes", l'hagi desobeït sinó que el seu gest de portar el vaixell a tocar de la costa de Lampedusa ha rebut un tsunami de solidaritat. Així, l'ONG alemanya propietària del vaixell humanitari ha aconseguit en tan sols 24 hores més de 60.000 euros.

A més, l'efecte Rackete ha propiciat que els rivals de Salvini la pugin als altars laics de la solidaritat. És el cas de Roberto Saviano, l'autor de 'Gomorra', que manté un enfrontament dialèctic i judicial amb el vicepresident ultra. L'escriptor ha mostrat a les xarxes el suport incondicional a la capitana, de qui diu que ha protagonitzat un "gest coherent" amb la Constitució italiana, així que "tothom li hauria de donar suport".

Malgrat la joventut de Rackete, el seu currículum marítim és llarg, sempre vinculat amb l'activisme. Primer, com a tripulació d'un trencaglaç per navegar pel pol Nord amb l'institut oceanogràfic alemany Alfred Wegener, i ja el 2015 com a segona oficial de l''Arctic Sunrise' de Greenpeace en una missió per l'Antàrtida, explica Efe. Un any després s'enrolava a l'ONG Sea Watch per recórrer el Mediterrani per salvar la vida dels que naufraguen en el complicat i perillós viatge des de Líbia a Europa.

Rackete parla fins a cinc idiomes i ha afirmat que el compromís amb l'activisme se li va despertar de ben jove, quan es va adonar que per ser, precisament, "blanca i europea" tenia uns privilegis molt superiors a la majoria de la població del món.

Salvini, però, no es deixa impressionar i ja ha deixat clar que se sentirà satisfet quan el vaixell de rescat quedi judicialment atracat en un port, sense poder anar al salvament dels nàufrags, i la capitana Rackete deixi de "tocar els collons". L'alemanya es juga molt amb aquest desafiament a les lleis italianes, perquè el govern italià acaba d'aprovar una llei que preveu multes de 50.000 euros i fins a 15 anys de presó per a les ONG de rescat al Mediterrani.

stats