Internacional 26/07/2021

Un cardenal, un edifici de luxe i bosses de Gucci: arrenca al Vaticà un judici històric

L'ex número 3 del Vaticà, Angelo Becciu, respon a partir de dimarts com a imputat per abús de poder, suborn i malversació de diners públics

2 min
Angelo Becciu, durant una roda de premsa posterior a les acusacions de suborn.

RomaUna sala dels Museus Vaticans especialment habilitada per a l’ocasió acollirà a partir d’aquest dimarts un macrojudici històric a la Església catòlica. Per primera vegada, a la banqueta dels acusats s’hi asseurà un cardenal de la cúria. Angelo Becciu, de 73 anys, ex número tres a la jerarquia vaticana, està imputat per abús de poder, suborn i malversació de diners públics procedents dels fons de l’Òbol de Sant Pere, l’organisme que gestiona les donacions dels fidels. Amb ell seran processats diversos exempleats del Vaticà i empresaris relacionats amb la Santa Seu, acusats d’extorsió, blanqueig de capitals i estafa. 

Tot va començar fa gairebé dos anys, quan la Fiscalia vaticana va requisar documents i dispositius electrònics de la primera secció de la Secretaria d’Estat, el departament que coordina l’activitat de tots els dicasteris, i de l’Autoritat d’Informació Financera (AIF), l’organisme vaticà que treballa per prevenir delictes econòmics. La investigació posterior va deixar al descobert un seguit d’operacions financeres presumptament irregulars relacionades amb la compravenda d’un edifici de luxe a Londres amb els diners que els catòlics entreguen a l’Església per a obres de caritat i amb fons de la Secretaria d’Estat durant els anys que Becciu exercia com a número dos d’aquest organisme, un càrrec equivalent al de primer ministre. L’operació hauria provocat un forat de 400 milions d’euros als balanços de la Santa Seu. El Papa va forçar llavors la dimissió de Becciu com a prefecte de la Congregació per a la Causa dels Sants i el va obligar a renunciar als seus drets cardenalicis, entre els quals hi ha el de participar en un futur conclave. Malgrat el càstig exemplar, el cardenal sempre ha defensat la seva innocència. 

'Brokers', empresaris i exfuncionaris de la Santa Seu, a la banqueta

Al costat de Becciu seran jutjats diversos exfuncionaris de la Santa Seu, entre els quals hi ha l’expresident i l’exdirector de l’AIF, René Brülhart i Tommaso Di Ruzza; Enrico Crasso, l’home que hauria gestionat les inversions de la Secretaria d’Estat durant anys; l’advocat Nicola Squillace; l’empresari Gianluigi Torzi, que va actuar com a intermediari en la compra de l’immoble a Londres pel triple del seu valor inicial; el broker Raffaele Mincione, i el sacerdot Mauro Carlino, antic secretari personal del cardenal. 

L'única dona asseguda al banc dels acusats és la italiana Cecilia Marogna, a qui Becciu hauria pagat més de mig milió d’euros per crear una xarxa diplomàtica paral·lela a la Santa Seu que l’empresària s’hauria gastat en roba i accessoris de luxe. I no només això. Els fiscals sospiten que el cardenal també va desviar fons procedents de la Conferència Episcopal Italiana per a l’ONG del seu propi germà. Prop de 75 pàgines del document d’acusació estan dedicades al cardenal Becciu, que a partir d’aquest dimarts haurà de demostrar la seva innocència davant un tribunal de jutges laics que analitzaran amb lupa les opaques finances vaticanes. 

stats