Borrell: “Els talibans han guanyat la guerra, haurem de parlar amb ells”

Espanya serà un 'hub' per a l'acollida de refugiats afganesos que vagin a països europeus

Laia Ros
3 min
L'Alt Representant de la UE, Josep Borrell.

Brussel·les“Els talibans han guanyat la guerra, haurem de parlar amb ells”. Així de contundent s’ha mostrat l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, aquest dimarts, després d’una reunió amb tots els ministres d’Exteriors europeus per avaluar la situació a l’Afganistan. Borrell ha deixat clar, però, que aquest diàleg respondria a qüestions pràctiques, ja que necessiten arribar a un acord amb els fonamentalistes per evacuar els afganesos que havien treballat per a la UE en els últims anys i les seves famílies, que sumen gairebé 400 persones. 

La UE enviarà una delegació en els pròxims dies a l’Afganistan per gestionar el trasllat de tota aquesta gent cap a l’aeroport. “No els abandonarem i farem el que calgui per oferir-los refugi”, ha dit Borrell. En aquest procés, Espanya servirà de hub, és a dir, centralitzarà les arribades dels col·laboradors afganesos i les seves famílies, que després seran repartits entre diferents països de la UE, segons ha confirmat el ministeri d’Exteriors espanyol.

“Això no vol dir que reconeguem els talibans o que els acceptarem facin el que facin”, matisava, i advertia que en aquest diàleg la UE imposarà “condicions”, com respectar els drets humans i les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU. “El diàleg també haurà d’enfocar-se en com prevenir el retorn de presència terrorista estrangera a l’Afganistan”, un punt molt important de l’agenda europea, ha dit. 

Borrell ha advertit també que la UE s’esforçarà per evitar que la situació crítica a l’Afganistan desemboqui en una onada migratòria cap al continent. Amb aquesta finalitat, ha assenyalat que donaran suport als països de trànsit, veïns de l’Afganistan, perquè segueixin assumint el gruix de refugiats. L’ACNUR calcula que l’Iran i el Pakistan concentren ja el 90% dels refugiats afganesos al món.

El diplomàtic ha assenyalat que l’objectiu de l’OTAN quan va enviar tropes a l’Afganistan era doble: destruir Al-Qaida i promocionar la construcció d’un estat modern, capaç de defensar els drets humans, especialment de les dones. “Hem complert amb la primera part de la missió, però no amb la segona”, afegia Borrell, un discurs que contrasta amb el del president dels EUA, Joe Biden, que dilluns va dir que l’únic objectiu era destruir Al-Qaida i mai no va ser el de crear una nació afganesa.

Borrell, a més, ha reconegut que s’han comès errors, especialment pel que fa a l’avaluació de la força militar afganesa i la seva capacitat de resistir a l’envestida dels talibans. “Fins i tot per a ells ha sigut una sorpresa”, explicava.

L’OTAN culpa el govern afganès

Des de l’OTAN, en canvi, es responsabilitza de la situació al país el govern afganès. “El que hem vist en les últimes setmanes ha sigut un col·lapse militar i polític a una velocitat que no hem pogut anticipar”, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa Jens Stoltenberg, secretari general de l’OTAN. “En última instància, el lideratge polític afganès ha fracassat a l’hora de fer front als talibans per aconseguir la pau que els afganesos volien desesperadament”, ha dit de manera contundent. “Aquest fracàs del lideratge afganès ha conduït a la tragèdia de la qual som testimonis avui”.

Davant de la inexistència d’un govern, Stoltenberg també ha confirmat que s’ha suspès la transferència de fons que l’OTAN preveia destinar a l’entrenament de forces afganeses. “La prioritat és garantir l’evacuació del personal dels nostres aliats i dels afganesos que han col·laborat en els últims anys”. La caiguda de Kabul, la capital de l’Afganistan, durant el cap de setmana ha reforçat els esforços de la comunitat internacional per evacuar els seus treballadors, així com els afganesos que van col·laborar-hi durant els últims 20 anys.

Per fer-ho possible, uns 800 treballadors de l’OTAN s’han quedat per operar l’aeroport. Països com els EUA, Turquia, Noruega, el Regne Unit i d’altres hi han mantingut personal.

Per la seva banda, el ministeri d’Exteriors espanyol ha explicat que està a l’espera que en els pròxims dies es decideixi un pla per redistribuir els refugiats afganesos en diferents països de la UE, que els haurien promès vises. En aquest pla, Espanya serà el hub o zona de trànsit cap a altres països. Mentrestant, però, els dos avions que s’han enviat de moment des d’Espanya a l’Afganistan prioritzaran el personal espanyol. “Moltes comunitats autònomes s’han ofert a acollir”, han explicat fonts del ministeri, quan se li ha preguntat què passaria amb els afganesos mentre esperen a ser reubicats dins de la UE.

stats