Violència sexual

El cantant R. Kelly, condemnat a 30 anys de presó per abusos i tràfic sexual

L'estrella del 'rhythm'n'blues' dels anys noranta, conegut per temes com 'I belive I can fly', captava nens i nenes menors "per a la seva gratificació sexual"

3 min
R. Kelly en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl cantant nord-americà R. Kelly ha estat condemnat aquest dimecres a Nova York a 30 anys de presó per crim organitzat i abús i tràfic sexual, nou mesos després que fos declarat culpable en un procés que es va prolongar sis setmanes i en què desenes de persones van testificar contra ell. Tal com recull l'agència Efe, l'estrella del R&B de la dècada dels anys noranta, el nom complet del qual és Robert Sylvester Kelly i que ara té 55 anys, va escoltar els testimonis de set dones que, entre llàgrimes, van tornar a recordar davant del cantant el patiment i les conseqüències dels abusos als quals les va sotmetre. Entre aquestes dones hi havia Lizzette Martínez, de 45 anys, que va assegurar a la sala que encara seguia lluitant contra els problemes mentals.

També va comparèixer Angela, que va dir a R. Kelly –el qual no va voler prendre la paraula fins que es va pronunciar la sentència– que havia fet servir la seva fama i el seu poder per "enganyar i entrenar nens i nenes menors d'edat per a la seva pròpia gratificació sexual". Poques hores abans de la sessió, la jutgessa federal que presideix el judici, Ann Donnely, va denegar una última moció feta per la defensa de l'acusat que sol·licitava l'absolució del guanyador de diversos premis Grammy, o la repetició del judici.

En el seu escrit, la magistrada ha resumit que l'acusat, "una estrella de la música internacional, ha estat acusat de fer servir la seva fama i la seva organització per atraure joves a relacions sexuals abusives en una empresa de crim organitzat que va durar uns 25 anys". Durant la lectura de la sentència, Donnely ha insistit que la gent ha de ser protegida de comportaments com els de l'antiga estrella del R&B, intèrpret de temes com I believe I can fly.

45 testimonis i centenars de proves

Al llarg del procés la Fiscalia va cridar a l'estrada 45 testimonis i va presentar centenars de proves, incloses proves escrites, gravades en vídeo i gravades en àudio de l'abús a què l'acusat, amb l'ajuda dels seus empleats i associats, va sotmetre les seves víctimes. Els fiscals havien sol·licitat a la jutgessa una sentència superior als 25 anys i una multa entre 50.000 i 250.000 dòlars “a la llum de la gravetat dels delictes, la necessitat que serveixi com a dissuasió i la necessitat de protegir el públic de nous delictes de l'acusat", van dir.

La defensa havia demanat que no superés els deu anys, al·legant la "traumàtica infància de l'acusat, incloses les evidències d'una història d'abusos sexuals per part de membres de la seva família i de no familiars". Una desena de testimonis van assegurar durant el procés haver estat objecte d'abusos per part de Kelly, mentre que altres van detallar un patró continu d'abusos. Les dones van descriure sobre l'estrada una carismàtica celebritat que sovint escollia joves víctimes que assistien als seus concerts, a qui de vegades assaltava sexualment entre bastidors minuts després de l'esdeveniment.

Els testimonis també van revelar abusos prolongats per part de Kelly contra les seves parelles, a qui copejava i forçava. Així mateix, controlava com vestien, quan podien fer servir el lavabo o menjar, com havien d'interactuar amb altres homes o si podien sortir de les habitacions de les residències o dels hotels on les retenia. A més, van destapar que R. Kelly utilitzava tota una xarxa d'empleats per ajudar-lo en els seus esforços de captar noies joves, aïllar-les i intimidar-les.

stats