Els camises negres feixistes tornen a les nits d'Itàlia

La pandèmia i les restriccions han servit d'excusa a molts grups ultres per sortir de la clandestinitat

4 min
Membres de 'Blackflag'

MilàVuitanta anys després de la fi de les rondes nocturnes que van sembrar el terror a la Itàlia de Benito Mussolini, el país transalpí observa amb preocupació com ressorgeixen nous grups organitzats per actuar amb violència contra els immigrants i els militants d'esquerres. A la ciutat de Vicenza, al nord del país, la policia va desactivar diverses pàgines d'internet en les quals una banda autoanomenada Blackflag, que podria estar vinculada amb el partit d'extrema dreta Casa Pound, feia una crida a posar fi a "l'escòria estrangera".

Inspirats per les milícies feixistes i amagats rere l'anonimat de les xarxes socials, els membres de Blackflag són joves italians que s'organitzen per dur a terme "rondes nocturnes" amb les quals pretenen "defensar" el seu territori de les anomenades baby gang, grups d'adolescents que es dediquen a cometre robatoris i agressions imitant els clans mafiosos i les bandes criminals llatines. És un fenomen cada vegada més estès a tot el país del qual formen part, no només italians, sinó també joves d'origen estranger. I és precisament a aquests últims als qui han declarat la guerra.

"Tu, marrec europeu, desperta. Deu mil anys d'història pesen sobre les teves espatlles i tens la possibilitat de formar bandes amb altres com tu, que poden contrarestar aquesta escòria que envaeix els nostres carrers", deien en un missatge publicat al compte d'Instagram del grup, que ja ha estat bloquejat. A les imatges es veia una desena d'homes vestits de negre i amb el rostre tapat que posaven sota un cartell on s'incitava a la violència i s'animava a unir-se a ells: "Contra les baby gang només hi ets tu i la teva banda".

Encara que el fenomen dels grups neofeixistes no és pas nou a Itàlia, el missatge d'odi llançat des de les xarxes socials va tenir més repercussió després de la violenta agressió que va patir un revisor d'autobús del servei públic de transports de Vicenza per part d'un grup de nois d'entre 17 i 19 anys que intentaven viatjar sense bitllet. "Avui han obert el cap a un revisor indefens, demà podrien violar a la teva parella o a la teva germana", van escriure en un post en què anunciaven que farien justícia pel seu compte. "Nosaltres no truquem ni a la policia, ni als periodistes que escriuen reportatges en els quals denuncien la degradació social. No som nois de la parròquia, ni boy scouts, ni tímids burgesos que demanen solucions còmodes".

La víctima de l'atac de la baby gang, Fausto Panizzon, es va afanyar a marcar distàncies amb els neofeixistes. "Jo no he sigut atacat per un marroquí, sinó per una persona violenta. Demano justícia, no venjança. I per descomptat rebutjo que s'utilitzi el meu nom per escampar idees racistes i xenòfobes", va declarar el revisor.

Aquesta mena de demostracions de força per acoquinar immigrants tampoc són una novetat al país transalpí. Recentment, Força Nova va organitzar "passejos ciutadans" pels barris de la capital italiana amb més immigració sota el lema "Roma per als romans". Però ja el 2008, abans que Matteo Salvini transformés la Lliga en un partit nacional, patrulles nocturnes veïnals impulsades per l'aleshores ministre d'Interior, el lliguista Roberto Maroni, membre del govern de Silvio Berlusconi, recorrien els carrers de Milà per "lluitar contra la criminalitat". Finalment, van ser suprimides davant les fortes crítiques de la policia i la magistratura.

Sortint de la clandestinitat

Els representants de l'Associació Nacional de Partisans d'Itàlia (ANPI) a Vicenza denuncien que el llenguatge utilitzat per aquests grups "recorda la violència de fa un segle, que va portar el nostre país a les pàgines més fosques de la seva història". El seu president, Danilo Andriollo, reconeix no saber amb seguretat si els Blackflag estan relacionats directament amb Casa Pound, però adverteix del perill "d'infravalorar el feixisme d'ahir i d'avui".

Fins fa uns anys els moviments d'ideologia feixista a Itàlia sobrevivien quasi en la clandestinitat i només es deixaven veure en dates i llocs concrets, com a Predappio, el poble natal de Benito Mussolini, on diverses vegades a l'any centenars de nostàlgics es reuneixen per retre homenatge al dictador davant la seva tomba. Tot i això, en l'última dècada han sorgit diversos partits polítics obertament feixistes, com ara Força Nova o Casa Pound. Aquests últims inclús tenen un alcalde en una petita localitat de la província de Brescia. I això que Itàlia castiga l'apologia del feixisme, encara que a la pràctica només es limita a sancionar els actes que tenen com a objectiu ressuscitar el partit fundat pel Duce.

L'anonimat de les xarxes socials ha permès a molts grups neofeixistes proliferar passant pràcticament desapercebuts. Fins ara. Perquè la pandèmia i les restriccions per evitar la difusió del covid-19 els han servit d'excusa per poder exhibir-se a plena llum del dia. A l'inici de la desescalada l'estiu passat, el centre de Roma va ser l'escenari de diverses concentracions convocades per partits d'extrema dreta als qui es van unir militants de grups neofeixistes i ultres d'equips de futbol. Unes protestes que s'han anat intensificant i que han anat guanyant adeptes. A l'octubre una manifestació pacífica convocada per sindicats i comerciants contra les restriccions a l'oci nocturn i a l'hostaleria aprovades pel govern va acabar convertida en una batalla campal per la infiltració d'aquests grups violents.

stats