Avortament

"Si caiem, caiem juntes": la campanya viral de TikTok per ajudar a avortar

Usuaris del Canadà i d'estats dels EUA on interrompre l'embaràs encara és legal ofereixen ajuda a través de les xarxes socials

ARA
2 min
Els missatges per ajudar les dones que volen avortar s'han multiplicat també a les xarxes socials

BarcelonaLa derogació del cas Roe contra Wade, que des de divendres passat torna als estats dels Estats Units el poder per legislar sobre l'avortament, fet que a la pràctica l'il·legalitza almenys en una vintena de territoris, ha originat una onada de protestes i reaccions de tota mena, no només als carrers, sinó també a les xarxes socials. A TikTok, usuaris d'estats on encara és legal la interrupció de l'embaràs publiquen missatges codificats per ajudar dones que es veuen obligades a desplaçar-se fora dels llocs de residència per fer una intervenció.

La campanya #WeGoDownTogether (si caiem, caiem juntes) va començar a fer-se viral quan el passat mes de maig es va filtrar l'esborrany de la decisió del Tribunal Suprem, però ha crescut exponencialment després de la publicació de la sentència. Amb l'etiqueta esmentada, que fa referència a la cançó Paris de Chainsmokers, un grup de dones canadenques va organitzar una xarxa d'ajuda no oficial per informar a través de vídeos sobre en quins estats o països encara és legal avortar. La informació s'amaga sota activitats lúdiques com "tasts de vins", "vine a veure les meves vaques" o "dia de càmping".

"Visc a 20 minuts de la frontera amb Michigan. Si vols venir a «veure les meves vaques» el cap de setmana, fes-m'ho saber. Puc oferir-te un espai segur mentre et recuperes de «veure les meves vaques»", escriu una dona canadenca que posa a disposició de qui ho necessiti una habitació propera a una zona on hi ha clíniques per avortar. Entre altres ajudes, els usuaris de les xarxes que participen de la iniciativa han establert serveis de recollida des de la frontera i viatges als centres sanitaris alhora que faciliten el contacte de coneguts que puguin atendre les dones que ho desitgin.

Des de divendres, no només s'ha multiplicat el contingut en defensa de l'avortament, sinó que fins i tot s'ha impulsat la recollida de fons per facilitar aquestes ajudes. Heddy, qui es defineix com la "infermera tiktoker", va crear el mateix dia de la publicació de la sentència una pàgina per ajudar a pagar el transport a aquelles dones que han de viatjar a altres estats per avortar. Afirma que ja ha aconseguit cobrir un desplaçament segur.

Tot i l'èxit d'aquestes alternatives anònimes, proveïdors i activistes nord-americans asseguren que ja existeixen xarxes fiables amb les quals resulta molt més efectiu col·laborar. Un dels exemples és el Fons d'Alliberament de l'Avortament de Pennsilvània, una "organització de suport pràctic" que des del 1985 ajuda pacients amb ingressos baixos a cobrir el cost dels avortaments. "Les sol·licituds s'han de tractar amb cura, amb gent qualificada i amb experiència per saber com tractar la varietat de problemes", diu la directora del Fons, Elicia Gonzales.

En estats com Pennsilvània, on segons dades del departament de Salut la majoria dels avortaments es produeixen a l'inici d'embarassos que majoritàriament són de dones de vint anys, les prohibicions suposaran condemnes de presó de llarga durada per a qui se sotmeti a una operació i per als metges i les persones que hi ajudin. A través d'aquestes campanyes anònimes es vol connectar les pacients que han decidit avortar perquè ho puguin fer de manera legal i segura.

stats