Internacional 06/06/2019

Cadena perpètua per a l'infermer alemany que va matar 100 pacients

L'home actuava per avorriment i per aconseguir les felicitacions dels seus col·legues professionals

Ara
3 min
L’infermer de la mort

BarcelonaSe l’anomena l’infermer de la mort i és considerat l’assassí en sèrie més important de la història recent d’Alemanya. Entre el 2000 i el 2005 Niels Högel, un exinfermer alemany que ara té 42 anys, va assassinar almenys 85 pacients als hospitals on treballava: dues clíniques de la ciutat d’Oldenburg, al nord d’Alemanya. El mes d’octubre passat Högel -que ja estava empresonat des del 2015- va confessar davant la fiscalia l’autoria del centenar d’homicidis de què se l’acusava. Dijous la justícia alemanya el va sentenciar a cadena perpètua: tal com s’esperava, l’infermer de la mort es passarà la resta de la vida entre reixes.

La gravetat dels fets i el mètode cruel i calculador de Högel són claus per entendre la contundent decisió del tribunal. L’exinfermer, pel seu compte i sense que ningú ho sabés, injectava als malalts dosis d’analgèsics que es convertien gairebé en letals perquè afectaven greument la circulació i el ritme cardíac dels pacients. Llavors, i amb els pacients en estat crític per l’efecte de la injecció, intentava reanimar-los. Segons la fiscalia, l’infermer volia practicar les seves habilitats de reanimació amb les víctimes. Moltes vegades no ho aconseguia i les persones morien sobtadament.

Lluïment personal

Per tant, i segons la fiscalia, la seva última voluntat no era matar els pacients, sinó que es movia per raons purament de “lluïment” personal davant els col·legues. Subministrava la sobredosi i, com que sempre era al costat del pacient quan empitjorava, era el primer a intentar reanimar-lo i aconseguia així el reconeixement professional.

De fet, el mateix Högel havia explicat l’alegria que sentia quan estabilitzava i reanimava els pacients que ell mateix havia deixat moribunds. Per contra, quan un pacient moria s’entristia tant que es feia l’autopromesa de no tornar-hi. Però els bons propòsits “s’esvaïen amb el temps”, tal com va assenyalar el mateix Högel. En aquest sentit, i arran de la sentència a cadena perpètua, el tribunal va explicar que quedava gairebé descartada la seva sortida anticipada de la presó un cop complerts 15 anys de reclusió, i li ha prohibit de per vida tornar a exercir la professió.

En el judici d’ahir, Högel va reiterar que estava penedit i avergonyit pels fets i va arribar a entendre l’enorme patiment que havia causat amb les seves accions. La seva defensa assumia 55 casos d’assassinat i 14 d’intent d’homicidi, però demanava l’absolució per 31 casos més. Per contra, la fiscalia parlava de 97 assassinats i només en tres casos considerava que les proves no eren suficients.

Indignació de les famílies

Els crims de Högel van sortir a la llum l’estiu del 2005, després de ser sorprès per una companya de feina quan intentava enverinar un pacient. En aquell moment no se’l va relacionar amb l’elevada mortalitat que registraven les clíniques on havia treballat. Va ser més endavant quan, amb la investigació en curs, es van revelar moltes més morts en circumstàncies sospitoses. El 2015 Högel va ser empresonat al mateix centre penitenciari alemany on ara haurà de passar la resta de la seva vida.

Després de la confessió de l’assassí i de ser condemnat a cadena perpètua, es va decidir continuar les investigacions d’aquests altres presumptes assassinats, fins a obrir-se una nova acusació formal per 106 casos, un centenar dels quals s’han pogut comprovar. El cas, que des del principi va tenir un important ressò internacional, ha indignat la societat alemanya. Especialment les famílies de les víctimes, que encara ara es pregunten com aquest assassí en sèrie va poder actuar amb tanta impunitat.

stats