Internacional 07/02/2013

La brutalitat policial, un mal persistent a Egipte

Les imatges de pallisses brutals a manifestants per part de les forces de seguretat han generat una profunda indignació a la societat egípcia. El ministre de Cultura de Mursi ha dimitit per distanciar-se'n.

Ricard G. Samaranch
2 min

EL CAIRE.Una de les guspires que van encendre la rebel·lió a Egipte va ser la fotografia grotesca de la cara desfigurada del jove Khaled Said després d'una pallissa d'un grup d'agents. Després del seu assassinat es va crear la pàgina de Facebook Tots som Khaled Said , entre els grups juvenils més actius d'una revolta que va tenir al cor de les seves demandes la fi dels abusos policials.

Però dos anys després de la caiguda de Mubàrak aquesta xacra no ha desaparegut d'Egipte. De fet, aquest assumpte domina el debat polític arran de dos casos que han evidenciat la crueltat dels mètodes policials. El més traumàtic, la mort del jove Mohamed al-Guindy, militant d'un partit d'esquerres. Segons han reconegut fonts policials anònimes, el jove, de 28 anys, va morir dilluns a causa d'una hemorràgia cerebral pels cops rebuts en una comissaria.

El cas més mediàtic ha estat el de Hamada Saber, un aturat de 50 anys a qui les forces de seguretat van despullar i apallissar als voltants del palau presidencial en una protesta. La televisió va captar el moment i el vídeo va córrer com la pólvora a les xarxes socials.

L'escàndol ha provocat ja la dimissió d'un ministre de l'executiu presidit pel rais islamista Mohamed Mursi. Però no és el d'Interior, com demanaven els activistes, sinó el de Cultura, Mohamed Saber Arab, que va voler expressar amb aquest gest el seu rebuig a la brutalitat policial.

L'oficina de Mursi es va veure obligada a reaccionar amb un comunicat públic: "La presidència lamenta el torbador vídeo de policies arrossegant un home d'una manera contradictòria amb la dignitat i els drets humans". Segons ha filtrat el diari Al-Shuruk, en una reunió amb Mohamed Ibrahim, el titular d'Interior, el president li hauria retret l'ús excessiu de la força per contenir les manifestacions.

No obstant això, per als activistes no n'hi ha prou. "Ningú no esperava que Mursi acabés amb l'ús de la tortura i els abusos en només sis mesos. Però sí que té la responsabilitat de no haver fet cap canvi legal, administratiu o de lideratge per començar a canviar la cultura del ministeri de l'Interior", diu a l'ARA Heba Moraief, cap de l'ONG Human Rights Watch al Caire.

Ni la junta militar que va governar el país fins a l'estiu passat ni l'administració Mursi han depurat les forces de seguretat, el principal pilar de l'estat repressiu que dirigia Mubàrak. La impunitat s'ha vist magnificada per l'absolució de tots els alts càrrecs policials en els processos judicials per la mort de més 850 persones durant la revolució.

L'ONG egípcia EIPR va denunciar en un recent informe l'ús "sistemàtic" de la tortura, els assassinats il·legals i les violacions dels drets dels arrestats. El seu director, Hossam Bahgat, alerta que l'única diferència dels últims casos és que les víctimes eren activistes polítics coneguts o que les càmeres en van ser testimonis.

stats