Internacional 29/04/2019

Brussel·les respira després la victòria de Sánchez i confia que conformi un govern "estable i proeuropeu"

Els liberals europeus feliciten Cs però celebren que Vox hagi quedat fora de l'equació per governar

Júlia Manresa
3 min
Sánchez aquest dijous amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Brussel·les"Mai ens fa por la democràcia", ha dit visiblement satisfet el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, després del resultat electoral a Espanya. Brussel·les respira tranquil·la amb la victòria de Pedro Sánchez perquè constata que no hi ha opcions que l'extrema dreta entri al govern. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha escrit una carta a Pedro Sánchez després de la victòria de les eleccions d’aquest diumenge per felicitar-lo per la seva victòria.

En la missiva, Juncker li expressa la seva confiança a què pugui "formar ràpidament un govern estable que permeti a Espanya seguir desenvolupant un paper central en el projecte europeu". El president de la Comissió Europea l'emplaça també a abordar junts els reptes de la UE en la reunió dels líders europeus a Sibiu el proper 9 de maig.

El mateix portaveu ha deixat clar que Brussel·les "confia" que Sánchez podrà formar un govern "estable i proeuropeu que permetrà que Espanya continuï jugant un rol important a la UE". Sobre l'entrada de Vox, s’ha limitat a dir que "els resultats mostren que la majoria contundent del poble espanyol ha optat per un partit polític clarament proeuropeu".

Però la simple entrada de Vox al Congrés de Diputats ha despertat l'alegria de diverses veus de la ultradreta europea, perquè fins avui Espanya era un dels pocs països de la UE on la ultradreta no tenia representació parlamentària. De fet, Portugal, Irlanda, Luxemburg i Malta són els únics que no en tenen actualment. Per això, la ultradreta europea ho ha celebrat encara més tenint en compte que queda menys d'un mes per a la celebració de les eleccions europees. Des de França, la líder del Front Nacional, Marine Le Pen, ha celebrat la "sensacional entrada" de Santiago Abascal i el seu partit "jove i vigorós". I també s'hi ha pronunciat el líder de la Lliga i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, que ha felicitat els seus "amics" de Vox per passar de 0 a 24 diputats a Madrid.

Un dels que ha felicitat Vox ha sigut el líder ultradretà holandès Geert Wilders, que de fet va ser el primer a fer-ho, quan s'havia escrutat poc més del 40%. En les últimes eleccions als Països Baixos, el partit xenòfob Partit per la Llibertat, de Wilders, es va convertir en la segona força més votada.

Però l'entrada de la ultradreta a Espanya ha estat més baixa del que s'esperava i així es reivindica des de Brussel·les, també per part de diversos dirigents de la Unió Europea, tant des de la família popular com des dels liberals. Per exemple, el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, que comparteix família política amb Pablo Casado, ha felicitat a través de Twitter Pedro Sánchez i ha recalcat que la victòria és per a una majoria proeuropea. "L'extrema dreta ha quedat cinquena per darrere l'esquerra, el centre i l'esquerra radical. No els donem gaire més atenció", etziba Varadkar. Però com fa el mateix Varadkar, el Partit Popular Europeu, però, de moment no s'ha pronunciat sobre els resultats que ha obtingut el PP de Pablo Casado. Qui s'ha pronunciat ràpidament és la veu dels socialdemòcrates europeus i candidat a presidir la Comissió Europea Frans Timmermans, que ha felicitat el PSOE i Pedro Sánchez i ha assegurat que la victòria dels socialistes a Espanya és el resultat que "anhelen molts europeus" i, per això, els socialistes europeus "lluitaran per uns resultat similar a les europees del 26 de maig".

Però Sánchez no és l'únic que s'emporta felicitacions. Els resultats que ha obtingut Ciutadans també han provocat satisfacció entre els liberals europeus. El seu líder, Guy Verhofstad, ha celebrat que Albert Rivera hagi sumat 24 escons, però al mateix temps s'ha mostrat satisfet que l'extrema dreta hagi tingut una representació més baixa de l'esperada. "És bo veure que els partits proeuropeus han guanyat clarament les eleccions espanyoles", ha dit Verhofstad, que ja s'havia manifestat contrari a pactes dels liberals amb l'extrema dreta.

I un missatge clar per a Rivera és el de Nathalie Loiseau, cap de llista a les europees del partit del president francès, Emmanuel Macron, que li ha fet notar que "els progressistes han d'unir-se" davant l'augment de l'extrema dreta. "Felicitem Cs pel resultat, però l'avanç de l'extrema dreta ens recorda que a tot Europa els progressistes han d'unir-se", ha escrit a través de Twitter. El partit La República en Marxa ja va dir a finals de març per boca del seu màxim responsable, Stanislas Guerini, la seva voluntat de construir una coalició europea que inclogui els socialdemòcrates després de les europees.

stats