Brussel·les assenyala els socis europeus menys vacunats: "És un risc per a tota la UE"

La Comissió creu que "té sentit" debatre sobre la vacunació obligatòria mentre l'OMS ho veu com "l'últim recurs"

3 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, acompanyada de la comissària de Salut, Stella Kyriakides.

Brussel·lesMalgrat el privilegi de tenir un 66% de la ciutadania immunitzada, la Unió Europea és conscient que té un problema de desigualtat intern pel que fa als nivells de vacunació entre els diferents socis europeus. Mentre Espanya compta amb un 74% dels ciutadans amb la pauta completa, països com Bulgària no arriben al 25%. "Els clústers de països menys vacunats són un risc per a la UE com a conjunt", ha dit aquest dimarts la comissària de Salut, Stella Kyriakides, després d'una reunió amb els ministres de Salut de la Unió Europea en què han abordat la nova onada de la pandèmia del coronavirus, que ja afecta amb força la gran majoria de països de la Unió.

Amb aquesta nova escalada de casos, la UE és conscient que s'enfronta a nous reptes amb una ciutadania cada vegada més fatigada. El principal missatge des de fa setmanes és "vacunar, vacunar i vacunar", però, com ha remarcat Kyriakides, "encara hi ha sis socis europeus que tenen menys d'un 55% de ciutadans immunitzats".

Per tancar aquesta bretxa, la Comissió proposa intensificar les campanyes i lluitar contra la desinformació, però també el debat sobre la vacunació obligatòria. Després d'Àustria, aquest dimarts la República Txeca i Polònia han anunciat mesures per forçar segments de la seva ciutadania com funcionaris o majors de 60 anys a punxar-se contra el coronavirus. També Alemanya té intenció d'aprovar una llei que permeti imposar la vacuna contra el covid a la població general a partir del febrer. Brussel·les veu "apropiat" tenir el debat en l'àmbit europeu, però no té competències per impulsar cap proposta al respecte. "Té sentit que hi hagi una discussió, però no crec que això ens hagi de distreure de la necessitat de vacunar tan ràpidament com es pugui", ha dit l'eurocomissària en la mateixa línia que ja va expressar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

De moment, el debat a nivell europeu no s'ha produït. Els ministres de Salut no n'han parlat aquest dimarts, segons ha dit el responsable eslovè de la cartera de Salut, Janez Poklukar, encarregat de gestionar la reunió perquè Eslovènia ostenta la presidència rotatòria de la UE. De fet, Poklukar ha assegurat que forçar la ciutadania a immunitzar-se ha de ser "l'últim recurs", com ha dit la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) aquest dimarts: "És només aplicable quan totes les opcions per millorar la vacunació s'han esgotat", ha dit el director del departament de l'OMS per a Europa, Hans Kluge, que creu que l'obligatorietat pot tenir "efectes" en "la confiança pública".

Restriccions per frenar l'escalada

Mentrestant, el que pot fer Brussel·les és continuar cridant a la màxima coordinació dels governs europeus a l'hora de prendre mesures. Kyriakides ha ressaltat que cal continuar amb les mesures de distanciament social i certes restriccions, com les que ja han implementat països com Bèlgica, Països Baixos, Alemanya o Àustria amb tancaments o tocs de queda per a certs serveis i, en casos com l'alemany, una especial pressió sobre els no vacunats.

"És molt important que hi hagi una diferència entre els vacunats i els que no ho estan en la vida quotidiana", ha dit el ministre de Salut germànic, Jens Spahn. De cara als viatges dins la UE ara que s'acosta Nadal, ja hi ha països com Portugal que demanen PCR malgrat el certificat digital. Brussel·les ho veu com una opció, però prefereix prioritzar l'ús del certificat i pactar finalment la seva caducitat al cap de 9 mesos per impulsar la tercera punxada. Els governs, però, encara han de donar llum verda a aquesta proposta.

stats