Brussel·les anuncia un paquet de 1.000 M€ per a l'Afganistan i els països veïns

Una reunió del G-20 busca vies per fer arribar ajuda humanitària als afganesos, inclús si cal coordinar-se amb els talibans

2 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

Brussel·lesLa Unió Europea ja va deixar clar que optaria per buscar maneres perquè els països fronterers de l'Afganistan acollissin els refugiats afganesos que volen fugir del país després que els talibans assolissin el control de Kabul. En aquest context, i en el marc d'una reunió del G-20 per abordar la qüestió, aquest dimecres la Comissió Europea ha anunciat un paquet de fins a 1.000 milions d'euros d'ajuts tant per a l'Afganistan com per als països veïns.

El paquet inclou 300 milions en ajuda humanitària que ja estava acordada i que es destina, per exemple, a vacunació o acollida. Es canalitzarà a través de les organitzacions internacionals que treballen al territori, segons el comunicat que ha emès Brussel·les. Així doncs, la novetat és la resta dels diners, que suposen fons addicionals que van directament destinats als països veïns de la zona, els primers a "donar seguretat" als afganesos que han fugit del país, en paraules literals de la Comissió Europea. Es tracta de destinar la majoria dels diners a la zona en la línia de les intencions ja anunciades per la UE d'intentar mantenir els refugiats en aquella regió per evitar l'arribada a les fronteres europees.

"Hem de fer tot el possible per evitar un col·lapse humanitari i socioeconòmic més gran a l'Afganistan. Hem de fer-ho ràpidament. Hem sigut clars amb les condicions que posem per relacionar-nos amb les autoritats afganeses, inclòs el respecte pels drets humans. Fins ara, els informes parlen per si sols, però els afganesos no han de pagar el preu de les accions dels talibans, per això el paquet de suport és per als afganesos i els països de la regió que han sigut els primers a donar ajuda", ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

L'anunci arribava durant el transcurs d'una reunió del G-20 convocada, de forma virtual, pel president italià, Mario Draghi, per abordar la crisi generada per la victòria dels talibans a l'Afganistan i buscar la manera de fer arribar ajuda humanitària a la població afganesa. La trobada va reunir els líders de tots els països excepte els de la Xina i Rússia, Xi Jinping i Vladímir Putin, cosa que denota la divergència d'opinions. Amb tot, Draghi va dir que les absències no soscaven la importància de la reunió, que havia posat les bases per a una acció humanitària basada en el "multilateralisme" i que no descarta haver de coordinar-se amb el govern talibà per poder fer arribar l'ajuda al país.

Agències d'ajuda internacional i ONGs reclamen al G-20 mesures urgents per evitar una catàstrofe humanitària. Segons Unicef, a l'Afganistan "hi ha un milió de nens amb malnutrició greu que corren el risc de morir". I l'ajuda és indispensable no només als països veïns sinó a l'interior mateix de l'Afganistan, on "el sistema sanitari s'està ensorrant; hi falten equips, medicaments, personal i recursos adequats", deia l'agència de l'ONU.

stats