Publicitat
Publicitat

Dimiteix la ministra de Cultura britànica per haver carregat al Parlament 7.000 euros de manera indeguda

La cambra legislativa considera que Maria Miller ha fet un "ús indegut de diner públic" en haver reclamat un ajut per a l'habitatge més elevat del que li corresponia

La ministra britànica de Cultura, Maria Miller, ha presentat aquest dimecres la dimissió després de fortes pressions per unes despeses parlamentàries indegudes. La comissió parlamentària que investiga i actua en els casos de despeses incorrectes ha arribat a la conclusió que Miller no ha actuat de mala fe, però creu que ha fet un "ús indegut de diner públic" i haurà de tornar els gairebé 7.000 euros que, segons la Cambra dels Comuns, hauria cobrat de més. El de Miller és l'últim cas de l'escàndol de les dietes dels parlamentaris, que durant anys ha afectat la política anglesa. Ses senyories han estat sotmeses a un intens escrutini per verificar que les dietes que reclamen –normalment per les despeses de lloguer o hipoteca d'una casa a Londres quan són d'altres parts del Regne Unit– i han estat obligats a retornar milers de lliures.

La despesa dels parlamentaris és un tema delicat al Regne Unit després que es revelés fa uns anys que nombrosos diputats havien arribat a reclamar dietes a costa del contribuent per coses tan absurdes com el manteniment de piscines per a ànecs. En realitat Miller no ha dimitit pels 7.000 euros que, segons el Parlament, va cobrar de forma indeguda en reclamar un ajut a la hipoteca superior al que li corresponia. Ho ha fet per dos motius: el primer, perquè quan –obligada per la comissió responsable del tema– va demanar disculpes davant la cambra fa uns dies per haver passat una factura més elevada del compte, ho va fer de forma molt breu i clarament arrogant. El segon, perquè Miller era, com a responsable de mitjans de comunicació, una de les que més havia treballat per intentar que la premsa tingui un 'control' que eviti actuacions prepotents. Alguns mitjans, com el 'Daily Telegraph', l'han acusat de pressionar i coaccionar periodistes per evitar que publiquessin informacions sobre les despeses cobrades de forma indeguda. Que justament ella, que tant va lluitar per fer callar la premsa, sigui la que té coses a amagar ha provocat una enorme polèmica. Tanta, que no ha tingut més remei que dimitir.

En una carta enviada al primer ministre britànic, el conservador David Cameron, Miller ha explicat que deixava la cartera per evitar que la seva situació es convertís en una "distracció" en un moment vital per al govern, abans de les eleccions europees de maig i dels comicis generals del 2015. El mateix Cameron l'hauria 'convidat' a deixar el govern perquè tenia por que el tema monopolitzés la sessió de control a l'executiu, amb els laboristes i els populistes de l'UKIP fregant-se les mans.


Els polítics conservadors demanaven el cap de Miller

En un país crític amb la classe política arran de l'escàndol de les despeses parlamentàries destapat el 2009, que va portar al Legislatiu de Westminster una de les seves crisis més profundes, el recàrrec que va fer Miller en concepte d'habitatge ha resultat intolerable. Tant la premsa britànica com figures conservadores destacades, com Norman Tebbit (exministre de Margaret Thatcher), demanaven des de fa dies el cap de Miller, tot i que aquesta es va disculpar la setmana passada a la Cambra dels Comuns després que una investigació parlamentària establís que no va actuar de mala fe.

Miller –que també era responsable d'Esport i Mitjans de Comunicació- havia estat sotmesa a una investigació de quinze mesos per part de l'anomenat Comitè d'Estàndards del Parlament per aclarir si hi havia abusat del seu dret com a diputada en reclamar a l'erari públic part de les despeses per tenir un segon habitatge a Londres, ja que en la propietat no vivia ella sinó els seus pares. Aquest comitè va iniciar la indagació després de rebre una denúncia que la ministra reclamava 90.718 lliures (109.391 euros) per sufragar la hipoteca d'aquest habitatge entre 2005 i 2009. Els parlamentaris tenen dret a passar com a despeses els costos del seu lloguer o de la hipoteca de l'allotjament que utilitzen mentre es troben a Londres si són diputats per una altra ciutat. El comitè va determinar que Miller– diputada "tory" per la circumscripció de Basingston (sud d'Anglaterra)– haurà de tornar 5.800 lliures (6.991 euros) en reclamar més diners dels que devia en concepte d'hipoteca en no tenir en compte la baixada dels tipus d'interès, que estan en el mínim del 0,5 per cent.

Javid, el substitut

El cap del Govern ha designat per substituir Miller a Sajid Javid, de 44 anys, una figura en ascens dins del Partit Conservador, que fins ara era el secretari financer del Tresor i que serà el primer ministre d'origen asiàtic que arriba a l'administració de Cameron.