Boris Johnson fa front a una moció de confiança aquest vespre

El 15% dels parlamentaris conservadors promouen una votació per canviar el lideratge del partit

3 min
El primer ministre britànic, Boris Johnson.

LondresLa treva política pel Jubileu de Platí d'Elisabet II s'ha acabat. Boris Johnson farà front aquesta nit de dilluns a una moció de confiança, després que el 15% del grup parlamentari conservador s'hi hagi pronunciat a favor. La votació tindrà lloc aquesta tarda al Parlament entre les 18 i les 20 h, hora local. L'anunci del resultat serà imminent. Després de moltes especulacions al respecte, Graham Brady, president del Comitè 1922, que aplega els diputats tories de segona fila i que vetlla per la puresa del mecanisme, ha confirmat aquest matí que els rebels havien aconseguit ja ahir les mínimes 54 peticions per tirar-la endavant.

A través del seu portaveu, Johnson ha entomat amb esportivitat o cinisme la moció: "[El primer ministre] agraeix l'oportunitat de presentar el seu cas als diputats. [La votació d'aquesta nit] és una oportunitat per acabar amb mesos d'especulació i permetre que el govern traci una línia i tiri endavant".

Si Johnson aconsegueix sobreviure a la votació, tindrà, en teoria, un any al davant sense que ningú pugui oposar-se al seu lideratge. Brady va informar ahir al primer ministre que el procés era ja inevitable. Si 180 diputats o més es pronuncien en contra de Boris Johnson, haurà de dimitir i el procés per a l'elecció d'un nou líder al Partit Conservador es posarà en marxa. Encara que, a hores d'ara, els comentaristes de Westminster creuen que és molt improbable que Johnson perdi, el fet que des de les diferents famílies conservadores –brexiters i no brexiters– s'hagin pronunciat en contra del primer ministre és la seva principal amenaça. La votació és secreta i els diputats no podran entrar amb el mòbil al saló on tindrà lloc; per tant, no hi haurà prova de qui vota a favor i qui en contra i, encara que els promotors de la iniciativa no guanyin, amb l'excepció dels rebels que s'hi han manifestat públicament a favor, no hi podrà haver represàlies.

Davant de les cases del Parlament, el president del Comitè 1922, Graham Brady, ha informat breument sobre el procediment a seguir: "El llindar del 15% del partit parlamentari que demana un vot de confiança contra el primer ministre ha estat aprovat. La votació es farà aquest vespre a la Cambra dels Comuns entre les sis i les vuit. Ahir vaig comunicar al primer ministre que s'havia assolit el llindar. Vam acordar el calendari per a una votació de confiança avui".

Amb la confirmació de la moció de censura es posa fi a tot un seguit de rumors des que es va fer públic l'informe de l'alta funcionària Sue Gray sobre les festes il·legals durant el confinament a Downing Street. La digestió de l'informe havia sigut tan lenta que, per alguns moments, semblava que Johnson, multat per la policia arran d'una de les celebracions, podria posar punt final a l'escàndol del Partygate. Però al llarg de la setmana passada, una cascada de diputats molt crítics amb el premier van començar a manifestar-se públicament en contra seva i a enviar les cartes en què expressaven la manca de confiança en el seu cap. Només les celebracions del Jubileu de Platí d'Elisabet II van evitar que la moció de censura arribés abans.

La rapidesa del procés –l'anunci de la moció i el calendari de la votació, només hores després– suggereix que Johnson confia en superar-la, entre altres maneres impedint que els possibles conxorxats tinguin prou temps per soscavar encara més les forces dels aliats del primer ministre. I també s'especula que partidaris del mateix Johnson haurien acabat de donar l'empenta per a la moció perquè tingués lloc abans de les dues eleccions parcials clau que tindran lloc el 23 de juny, i que els conservadors poden perdre amb dos resultats catastròfics, d'acord amb les enquestes.

Des d'aquest punt de vista, esperar a la moció amb posterioritat a una dura doble derrota electoral seria molt més perjudicial per als interessos de Johnson. Però per refermar el seu lideratge, Johnson necessita avui no només una victòria sinó una victòria aclaparadora. Perquè una victòria per la mínima, més una més que previsible doble derrota electoral el dia 23, podria fer que el Comitè 1922 revisés les regles i afavorís un canvi per promoure una nova moció censura.

Però també podria passar el mateix que va tenir lloc durant el lideratge de Theresa May. El desembre del 2018, arran de tot el desgast del procés del Brexit, May es va enfrontar a una moció de confiança. La va guanyar amb el suport del 63% dels diputats. Però només cinc mesos després, May es va rendir i va anunciar la dimissió per al juny del 2019. Aquell 24 de juliol, encara no fa tres anys, Johnson va entrar per la porta gran a Downing Street. Aquesta nit podria sortir per la del darrere.

stats