Internacional 20/10/2021

Bolsonaro, acusat de "crims contra la humanitat" per la gestió de la pandèmia

L'informe d'una comissió del Senat brasiler acusa el president de corrupció i d'infraccions sanitàries amb resultat de mort

ARA
2 min
El president del Brasil, Jair Bolsonaro

BarcelonaEl president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha comès "crims contra la humanitat" amb la seva política negacionista del covid-19, una pandèmia que ha deixat ja més de 600.000 morts al país iberoamericà. Aquesta és la conclusió d'un informe publicat aquest dimecres per una comissió del Senat del Brasil, que acusa Bolsonaro i quatre ministres del seu govern de diversos crims, i unes altres 61 persones, entre elles els fills del president, per estendre notícies falses sobre el covid-19 a les xarxes socials.

Els crims que tipifica l'informe del Senat, de fet, van des de la infracció de mesures sanitàries fins a directament la prevaricació, la falsificació de documents públics, l'ús irregular de diners públics i el crim tipificat com a epidèmia amb resultat de mort. "En insistir en el tractament precoç com una política per combatre la pandèmia, Bolsonaro va col·laborar fortament en la propagació del covid-19 al Brasil, i així es va mostrar com a principal responsable dels errors comesos pel govern", diu el text.

L'informe considera que la imposició en la sanitat pública brasilera de la cloroquina com a "tractament precoç" quan la seva eficàcia no estava provada i com a únic remei contra la pandèmia -obviant moltes altres mesures recomanades pels científics- és constitutiva de delicte. Però les informacions obtingudes per la comissió del Senat ofereixen també serioses sospites de corrupció en la negociació de les vacunes.

L'informe presentat aquest dimecres a la comissió ha de ser votat la setmana vinent per decidir si s'aprova i s'envia als tribunals. El text presenta també indicis d'una xarxa d'activistes d'ultradreta que, coordinats amb el govern, van difondre de forma massiva informació falsa sobre la pandèmia, en la qual minimitzaven la gravetat del covid en línia amb el discurs públic del mateix Bolsonaro. És en aquest apartat de les fake news on apareixen acusats tres fills del president: el senador Flavio Bolsonaro, el diputat Eduardo Bolsonaro i el regidor Carlos Bolsonaro, que van mantenir una prolífica activitat negacionista a les xarxes, tal com recull l'agència Efe.

També s'apunta com a prova la reiterada violació del president Bolsonaro de les mesures que prohibien les aglomeracions i que obligaven a fer servir mascareta, a més de la seva promoció constant de la cloroquina i la utilització d’abundants recursos públics per aconseguir-la.

stats