Internacional 14/04/2016

Un vídeo de Boko Haram mostra 15 de les nenes segrestades fa dos anys

Diverses alumnes han estat reconegudes per les seves mares. Els familiars acusen el govern de no fer prou per alliberar-les

Ara
2 min
El vídeo, difós per la CNN, mostra 15 noies que diuen ser alumnes de Chibok.

BarcelonaEl grup islamista nigerià Boko Haram ha difós un vídeo on apareixen 15 noies que suposadament formaven part del grup d'estudiants segrestades avui dos anys en un internat de secundària de la ciutat Chibok. El vídeo, datat al desembre, l'han enviat al govern de Nigèria i mostra 15 nenes vestides de negre que s'identifiquen com alumnes segrestades. Algunes han estat reconegudes pels seus pares.

El segrest de les 276 nenes el 14 d'abril de 2014, quan les noies s'havien anat a examinar a l'internat de l'estat de Borno, va desencadenar la campanya #BringBackOurGirls a les xarxes socials que va tenir un impacte mundial. Però malgrat totes les protestes les majoria de les noies continuen desaparegudes i les autoritats no saben amb certesa on són. Boko Haram condemna l'educació occidental i pretén imposar la Sharia.

Els pares de les noies han protagonitzat una marxa a la capital nigeriana, Abuja, per exigir que el govern fa per trobar més de les seves filles.Els familiars culpen el govern anterior de no haver sabut reaccionar davant del segrest i a l'actual administració de no dedicar prou recursos a trobar-les. El vídeo ha estat difós per la cadena nord-americana CNN

Boko Haram va publicar un vídeo immediatament després del segrest per reclamar intercanviar les noies pels seus presoners. El seu líder, Abubakar Shekau, va dir que les noies s'havien convertit a l'Islam i amenaçava d'obligar-les a casar-se amb els seus combatents o vendre-les com a esclaves. En el temps que ha durat el segrest, un total de 57 estudiants han aconseguit fugir, però almenys 219 continuen desaparegudes

A l'últim vídeo, aparentment filmat el dia de Nadal de 2015 i ara transmès per CNN, les noies demanen al govern de Nigèria que cooperin amb la milícia per al seu alliberament.

Reconegudes per les mares

Dues mares, Rifkatu Ayuba i Maria Ishayas, han dit que reconeixen a les seves filles en el vídeo, mentre que una tercera mare, Yana Galang, identificat cinc de les noies desaparegudes, informa l'agència Reuters. Les autoritats han projectat el vídeo per als familiars a Maiduguri, capital de l'estat de Borno."Eren definitivament les nostres filles ... només volem que les nostres nenes tornin a casa", ha dit Galang.

Amnistia Internacional diu que prop de 2.000 menors han estat segrestats per Boko Haram des 2014. Molts són utilitzades com esclaves sexuals, combatents i fins i tot suïcides.

stats