Cop d'estat a Birmània
Internacional 14/03/2021

Birmània viu el dia més negre des del cop d'estat, amb 39 morts

Les forces de seguretat han matat 22 persones en un barri de Rangun després que es calés foc en diverses empreses xineses

2 min
Un home dispara amb un tirador durant les protestes contra el cop d'estat a la ciutat de Mandalay, aquest diumenge

SabadellBirmània ha viscut aquest diumenge el dia més negre des del cop d'estat militar de l'1 de febrer, que va deposar el govern electe liderat per Aung San Suu Kyi. 39 persones han perdut la vida en aquesta nova jornada de manifestacions, més de la meitat de les quals a Hlaingthaya, un barri industrial dels afores de Rangun on hi ha ubicades moltes fàbriques de capital xinès. Algunes d'aquestes naus han estat incendiades intencionadament aquest diumenge i, com a resposta, les forces de seguretat han obert foc contra els manifestants i n'han matat 22.

Segons informa Reuters, l'ambaixada xinesa a Birmània ha explicat que molts treballadors xinesos d'aquestes empreses havien quedat ferits a causa dels incendis provocats per persones que no han sigut identificades i que han afectat quatre fàbriques de roba i una planta de fertilitzants, segons un canal de televisió controlat per la junta militar. El mateix mitjà ha assegurat que unes 2.000 persones han intentat impedir que els bombers hi poguessin arribar. Des del cop d'estat, Pequín ha fet costat a la junta colpista, la qual cosa ha provocat un fort sentiment antixinès entre els manifestants pro democràcia. Després dels fets d'aquest diumenge, l'ambaixada xinesa ha emès un comunicat en què demanava a les autoritats birmanes que "adoptin mesures més efectives per aturar tots els actes de violència, castigar-ne els autors d'acord amb la llei i garantir la seguretat de les propietats de les empreses i la vida del personal xinès a Birmània". La nota, però, no feia cap referència a la massacre posterior als incendis.

Disset víctimes més

A banda de les 22 persones mortes a Hlaingthaya, l'Associació d'Assistència als Presos Polítics de Birmània (AAPP) ha informat de la mort de 16 manifestants més en altres punts del país. També hi ha constància de la defunció d'un agent de policia que havia quedat ferit al pit després d'un enfrontament amb un grup de manifestants, segons la televisió estatal. Es tracta del segon agent de l'ordre que mor durant les protestes originades arran del cop d'estat. El nombre total de víctimes mortals s'eleva ja fins a 126, segons el recompte de l'AAPP, que també xifra en 2.134 el nombre total de detinguts des de l'1 de febrer. D'aquests, 319 han sigut posats en llibertat.

stats