Internacional 28/07/2021

Biden: "Si no us heu vacunat, no sou ni de lluny tan llestos com pensava"

Els EUA tornen a la mascareta a l'interior mentre Donald Trump anima els seus a incomplir la norma

2 min
El president dels EUA, Joe Biden, en un discurs el 27 de juliol per tornar a fer obligatòria la mascareta als espais interiors.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha tornat a carregar contra la població que es nega a vacunar-se, responsable, segons els experts, de la nova onada de covid-19 als Estats Units. En un discurs en què va anunciar que les mascaretes tornaven a ser obligatòries en les zones amb alta expansió del virus, Biden va deixar molt clar el que pensa dels que rebutgen la vacuna: "Si no esteu vacunats no sou ni de lluny tan llestos com dieu que sou", va deixar anar ja quan marxava.

Poc abans havia fet la mateixa reflexió quan un periodista li va preguntar si es plantejava fer obligatòria la vacunació per a tots els treballadors públics federals. Biden va dir que aquesta és una de les mesures que estan en consideració, i va afegir: "Però si no estàs vacunat no ets ni de lluny tan llest com jo em pensava".

El Centre de Control de Malalties dels EUA (CDC, per les seves sigles en anglès) va fer marxa enrere i aquest dimarts va tornar a imposar la mascareta obligatòria en espais tancats fins i tot per a les persones vacunades en els indrets que tenen xifres altes de covid ara mateix, la qual cosa suposa el 60% del territori nord-americà. Tal com ja va dir la setmana passada, Biden va insistir en denunciar que el seu país pateix ara "una pandèmia per culpa dels no vacunats", ja que el creixement dels casos es deu a la propagació de la variant delta, més contagiosa, principalment per les regions amb un percentatge més alt de persones que no s'han volgut vacunar.

La decisió anunciada per Biden de tornar a la mascareta obligatòria en interiors ha desfermat, a més, una nova guerra política amb l'expresident Donald Trump, que ha vingut a esperonar els seus seguidors perquè no facin cas de la nova mesura: "No us rendiu al covid, no feu marxa enrere!", ha dit l'expresident en un comunicat, atès que les seves xarxes socials segueixen bloquejades. Però el més sorprenent és que no és pas l'únic líder republicà que s'abona a aquest discurs. El líder de la minoria republicana a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, també ha tuitejat afirmant que la decisió de tornar a les mascaretes en interior "no està basada en la ciència", sinó que respon a l'interès dels "liberals" per "viure en una pandèmia eterna".

Una actitud que ha fomentat també la teoria dels antivacunes, que als Estats Units són més nombrosos als estats republicans del sud, que tenen els índexs més baixos de vacunació. De manera global, s'ha vacunat ja el 50% de la població del país, però l'estat amb menys vacunats és Geòrgia, amb el 38%.

stats