Coronavirus

Biden dona suport a alliberar les patents de les vacunes contra el covid-19

La representant dels Estats Units a l'OMC anuncia l'inici de negociacions per aconseguir-ho

3 min
Adeline Danneels i Sandrine Belouzard, viròlogues i investigadores, treballant al laboratori de bioseguretat a l’Institut Pasteur de Lille, en l'àmbit dels coronavirus

"Aquesta crisi és una crisi de salut global, i les extraordinàries circumstàncies de la pandèmia del covid-19 demanen mesures extraordinàries", diu en un comunicat l'ambaixadora dels Estats Units davant de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), Katherine Tai. Amb aquesta declaració, penjada al seu compte de Twitter, s'anunciava aquesta nit la decisió històrica del govern de Joe Biden i Kamala Harris de donar suport a la suspensió temporal de les patents de les vacunes contra el covid-19.

"Els Estats Units donen suport a una exempció de les proteccions de la propietat intel·lectual per a les vacunes del covid-19", deia Tai, que afegia que iniciarà negociacions en el marc de l'OMC per aconseguir-ho. Els acords dins d'aquesta organització s'han de prendre per consens, de manera que la mateixa representant nord-americana augurava que "les negociacions portaran temps".

L'Índia i Sud-àfrica van demanar a l'OMC, ja l'octubre de l'any passat, una suspensió temporal de les patents per poder produir les vacunes contra el covid-19 sense restriccions i donar-hi accés a tots els països del món. Però la petició no havia prosperat per la resistència de molts països i la pressió de la indústria farmacèutica. Ara el suport dels Estats Units podria fer-ho realitat, tenint en compte el seu pes en l'esfera internacional.

"Els Estats Units creuen fermament en la propietat intel·lectual, però per acabar amb aquesta pandèmia, donen suport a la suspensió d'aquestes proteccions per a les vacunes contra el covid-19", diu el comunicat de Tai, que es compromet a "aconseguir vacunes segures per a tanta gent com sigui possible". I és que una vacunació massiva a escala global és l'única manera d'erradicar el covid-19, i només amb una producció massiva i un accés gratuït es podria aconseguir, tal com defensa The People's Vaccine Alliance.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom, s'ha felicitat ja a Twitter, assegurant que el suport de l'administració Biden és "un moment importantíssim en la lluita contra el covid-19".

L'anunci de l'administració Biden arriba el dia que l'OMC, de fet, s'havia reunit per deliberar sobre aquesta qüestió. La directora de l'organisme, Ngozi Okonjo-Iweala, ha sortit ja públicament per urgir els estats membres a negociar-ho. "És el gran tema moral i econòmic del nostre temps –ha dit–. Estic fermament convençut que un cop ens asseguem tots amb un text davant nostre, trobarem un camí per avançar de manera pragmàtica". Així doncs, el consell general de l'OMC ha donat llum verda a seguir explorant la proposta de l'Índia i Sud-àfrica.

De fet, no seria el primer cop a la història que s'arriba a algun acord per suspendre temporalment la patent (total o parcialment) d'algun medicament. Hi ha dos precedents: el primer a Sud-àfrica, que el 2001 va guanyar la batalla legal per accedir als tractaments antiretrovirals de la sida, i un de segon als Estats Units de George W. Bush, que va arribar a un acord amb la farmacèutica alemanya Bayer, l'única productora de l'antídot contra l'àntrax, per tenir un accés al fàrmac a preu més reduït.

El moviment de l'administració Biden-Harris respon també a les pressions internes dels últims mesos. A finals de març, la líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va demanar a la Casa Blanca que fes aquest pas. Biden va rebre també el 15 d'abril una carta signada per 170 personalitats mundials, des d'expresidents a premis Nobel, artistes i esportistes, que li demanaven el mateix. Divendres passat, s'hi afegia una altra carta signada per més de 300 experts en salut pública, liderats per catedràtics de la Universitat de Columbia, l'actor Terry McGovern i Chelsea Clinton, filla de l'expresident del país.

Diverses ONG han donat suport a la crida. “Els governs del G-7 tenen clares obligacions amb els drets humans per situar la vida de milions de persones a tot el món per davant dels interessos de les empreses farmacèutiques que han finançat les vacunes", ha dit aquest dimecres Steve Cockburn, cap de justícia econòmica i social d'Amnistia Internacional, en un comunicat de premsa emès coincidint amb la reunió que els ministres d’Exteriors dels països més industrialitzats estan celebrant a Londres presencialment, per primera vegada en quasi dos anys, informa Quim Aranda. 

Tot i així, el Parlament Europeu va votar el 27 d'abril en contra de la suspensió de patents de les vacunes del covid-19, en una resolució presentada pels partits d'esquerra que va ser rebutjada amb 153 vots a favor i 454 vots en contra. PSOE, PP, Ciutadans i Vox també hi van votar en contra.

Ara el programa Covax, de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), preveu pagar per les vacunes que rebran els països més pobres, però no tots gratuïtament, ja que molts la rebran simplement a un preu reduït. La suspensió de patents permetria administrar les vacunes gratuïtament a milions de persones.

L'anunci dels Estats Units arriba un dia després que el cap de Pfizer, Albert Boula, anunciés que la companyia esperava uns ingressos aproximats de 21.500 milions d’euros per la venda de la seva vacuna contra el covid-19 el 2021.

stats