Afganistan

Biden diu que té un acord amb els talibans per evacuar els estatunidencs de l'Afganistan

El president dels EUA anuncia una reunió del G-7 la setmana que ve per abordar la crisi

2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, a la roda de premsa d'aquest divendres

Barcelona"A qualsevol nord-americà que vulgui tornar a casa: et tornarem a casa". Així de contundent ha sigut el president dels Estats Units, Joe Biden, a l'hora de comprometre's a no deixar enrere cap dels seus conciutadans penjat a l'Afganistan controlat pels talibans. En una roda de premsa aquest divendres, Biden ha afirmat que "mobilitzarà qualsevol recurs que sigui necessari" per treure del país asiàtic els ciutadans nord-americans i que farà "tot el que sigui possible" per oferir "una evacuació segura als aliats afganesos i als ciutadans afganesos que puguin convertir-se en objectiu [dels talibans] a causa de la seva associació amb els Estats Units".

El president nord-americà ha assegurat que aquesta evacuació és "una de les més grans i difícils de la història" i ha agraït la feina dels "prop de 6.000" efectius de l'exèrcit dels EUA que "s'estan jugant la vida" a l'aeroport de Kabul per facilitar la sortida del país dels nord-americans i els seus aliats. Des que va començar l'operació, dissabte passat, els Estats Units han evacuat 13.000 persones, segons el president. Biden ha afirmat també que la Casa Blanca està en contacte permanent amb els talibans i que hi té un acord en virtut del qual els milicians islamistes permeten l'accés a l'aeroport a qualsevol persona amb passaport dels Estats Units. Ara bé, el mandatari també ha avisat: "Hem deixat clar als talibans que davant qualsevol atac contra les nostres forces o contra les operacions a l'aeroport trobaran una resposta ràpida i contundent".

Reunió del G-7

Biden, que ha comparegut acompanyat de la vicepresidenta, Kamala Harris, i el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha defensat la seva gestió de la retirada de les tropes de l'Afganistan i ha subratllat que la decisió de marxar del país després de vint anys de guerra comptava amb el suport tant de l'OTAN com del G-7. L'objectiu de la intervenció, ha recordat, era acabar amb Al-Qaida i amb Bin Laden, i això ja s'ha aconseguit, de manera que no tenia sentit mantenir-hi la presència. Segons ell, a més, independentment del moment en què s'hagués produït la retirada, "no hi havia cap manera de marxar de l'Afganistan sense que hi hagués situacions com les que s'han vist ara".

Aquest divendres l'OTAN ha celebrat una reunió telemàtica en què s'ha debatut, segons Biden, com es pot garantir que l'Afganistan no es convertirà en "una base terrorista per atacar els Estats Units o els seus aliats". El president també ha anunciat la convocatòria d'una reunió extraordinària del G-7 la setmana que ve per "coordinar" una resposta unitària a la situació a l'Afganistan. En aquest sentit, ha assenyalat que una qüestió clau serà "posar pressió internacional sobre els talibans pel que fa al tracte dels ciutadans afganesos i, particularment, de les dones i les nenes".

stats