Estats Units
Internacional 19/03/2021

Biden demana una llei contra els crims d'odi de la pandèmia

Se sospita que els tirotejos d'Atlanta en què van morir vuit dones d'origen asiàtic podrien tenir motivacions racistes

3 min
Biden, durant el seu discurs a Atlanta, davan de Kamala Harris.

SabadellEl president dels Estats Units, Joe Biden, i la vicepresidenta, Kamala Harris, s'han reunit aquest divendres amb representants de la comunitat asiàtica d'Atlanta, després que sis dones d'aquest col·lectiu fossin assassinades a trets dimecres. Tot i que no s'ha aclarit per què un home blanc de 21 anys va tirotejar els tres locals de massatges, Biden ha alertat que amb la pandèmia s'han disparat els atacs racistes contra les comunitats d'origen asiàtic.

"Fos quina fos la motivació [dels tirotejos], sabem que durant l'últim any massa asiàticoamericans s'han despertat cada matí sentint que la seva seguretat i la dels seus estaven amenaçades. Amb por de sortir al carrer. Amb petits comerços atacats". Biden ha reclamat al Congrés una llei contra els crims d’odi de la pandèmia  ha recordat com el seu predecessor, Donald Trump, i altres republicans es referien al covid-19 com el "virus xinès" i ha advertit: "Les paraules tenen conseqüències, és el coronavirus i punt". Harris, filla d'una dona d'origen indi, també ha recordat que hi ha hagut persones "en posicions d'un poder increïble que han convertit els asiàticoamericans en caps de turc. Persones en els púlpits més elevats escampant aquest tipus d'odi".

Biden i Harris ja tenien previst visitar l'estat de Geòrgia (del qual Atlanta és la capital) aquest divendres, però han canviat completament la seva agenda arran dels fets de dimecres per reunir-se amb "líders de la comunitat asiàtica" i legisladors estatals d'aquest mateix col·lectiu per debatre sobre "els atacs i les amenaces contra la comunitat que s'estan produint", segons va informar la Casa Blanca. "Sigui quina sigui la motivació en aquest cas, sé que els asiaticoamericans estan molt preocupats –va dir dimecres el president–. Com sabeu, he estat parlant sobre la brutalitat contra els asiàtics durant els dos últims mesos, i penso que és molt i molt inquietant".

Els nord-americans d'origen asiàtic s'han convertit en un blanc d'atacs cada cop més habitual en els últims mesos, tal com denuncia la plataforma Stop AAPI Hate, fundada l'any passat per lluitar contra les agressions que pateixen els membres de la comunitat asiàtica i de les illes del Pacífic (coneguda com AAPI) als Estats Units. "L'odi contra la comunitat AAPI ha crescut durant la pandèmia de covid-19", assegura aquesta organització. L'any passat es van registrar uns 3.700 atacs d'aquestes característiques arreu del país. La presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha assegurat aquest divendres que "el llenguatge de l'anterior administració ha exacerbat" l'odi contra aquesta comunitat.

A part de la visita d'aquest divendres, Biden també ha ordenat que la bandera nord-americana onegi a mig pal en tots els edificis oficials del país fins dilluns, en homenatge a les víctimes dels tirotejos. A més, ha demanat a dos treballadors de la Casa Blanca que es dediquin a treballar amb la comunitat asiàtica.

El portaveu policial, apartat

La perspectiva racial que han projectat sobre els assassinats de dimecres Biden i Harris contrasta amb les primeres hipòtesis que va formular el portaveu policial, Jay Baker, quan va començar la investigació. Baker, ajudant del xèrif del comtat de Cherokee, va descartar d'entrada la motivació racista de l'autor dels fets i els va atribuir únicament a la seva "addicció al sexe", sense valorar la possibilitat que l'atac, a part de misogin, pogués ser també racista.

Però les paraules més controvertides de Baker en aquella roda de premsa van ser unes altres: "[L'autor de l'atac] N'estava fart, al límit de la seva paciència. Ahir va tenir un molt mal dia i va fer això", va explicar. Les crítiques pel que es va interpretar com una justificació dels fets van pujar encara més de to quan es va descobrir que la primavera passada l'agent havia publicat a Facebook missatges en què animava a comprar una samarreta amb el text "Covid-19: virus importat de la Xina". "M'encanta la meva samarreta. Aconsegueix la teva abans que s'acabin", va escriure Baker.

Des de l'oficina del xèrif van assegurar que les paraules de Baker "no pretenien faltar al respecte a cap de les víctimes" ni "expressar simpatia cap al sospitós". En tot cas, l'ajudant del xèrif ha sigut apartat com a portaveu de l'oficina en la investigació d'aquest cas.

Biden s'entrebanca pujant a l'Air Force One

El viatge de Joe Biden a Atlanta ha deixat com a anècdota la imatge del president dels Estats Units entrebancant-se tres vegades consecutives, i finalment caient amb un genoll a terra, mentre pujava les escales fins a la porta de l'Air Force One, l'avió presidencial. Biden s'ha aixecat sense problemes i ha fet una salutació militar abans d'entrar a l'aparell.

Biden s'entrebanca pujant a l'Air Force One

Segons la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, la caiguda no ha afectat de cap manera la salut del president. "Està al 100%", ha dit, i ha remarcat que en aquell moment "feia molt de vent".

stats