Internacional 22/01/2022

Biden canviarà la tàctica per afrontar el camí a les legislatives

El president dels EUA passarà a l'ofensiva, serà més pragmàtic i viatjarà més pel país per defensar la seva agenda

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden.

WashingtonTot i les males dades de popularitat i la dificultat per estabilitzar un mandat amb massa alts i baixos, Joe Biden es manté ferm en la seva idea de país, creu que la seva agenda és la correcta. Està convençut que els seus objectius, els que el van dur al Despatx Oval, continuen sent vàlids i tenen la mateixa acceptació en la societat que quan va guanyar les eleccions.

Això no significa que no hagi fet autocrítica, poca però existent, del seu primer any com a líder dels Estats Units. I una de les conclusions és que cal millorar el missatge: una de les principals crítiques, a banda de la manca de transparència d'un president que ha sortit davant dels periodistes menys que qualsevol dels seus predecessors immediats, és el desgavell comunicatiu entre el personal, que ha dut a confusions i constants corredisses per aclarir o matisar declaracions.

Biden creu que gran part dels seus problemes és que no ha sigut capaç de difondre tota la tasca de govern, i que amb una millor exposició pública de tots els canvis que ha viscut el país sota la seva batuta, recuperarà la popularitat i, de retruc, donarà energia a un Partit Demòcrata que necessita urgentment una dosi d'esperança per aspirar a mantenir el poder en les dues cambres del Congrés en les eleccions legislatives del novembre, cosa que ara mateix és una missió impossible.

Dimecres passat, en la roda de premsa per celebrar el primer aniversari de mandat, va deixar algunes pistes del seu nou pla, del camí que recorrerà fins als comicis, on es juga no només el poder demòcrata a Washington sinó també el futur del segon tram de mandat. "Crec que el que passa, el que haig de fer, és canviar de tàctica", va reconèixer. "Haig de deixar clar al poble nord-americà què defensem. Hem aprovat moltes coses, hem aprovat coses que la gent no entén tot el que inclouen", va dir llavors.

Això es tradueix en una acció molt concreta: més viatges a l'interior del país, més discursos temàtics, més contacte amb la gent. Bàsicament, apostar per allò que millor sap fer: ser la figura política pròxima i empàtica, tirar enrere la distància que crea la Casa Blanca amb la classe mitjana que tant defensa.

El primer any de govern també li ha servit per rebaixar les expectatives de què pot aconseguir com a president. El llistat de promeses era gairebé infinit, i el bloqueig d'un Washington cada vegada més ineficient ha sigut un maldecap, especialment a mesura que han passat els mesos i s'acosten les eleccions. Sembla que Biden ha deixat enrere la idea naïf de retorn a un bipartidisme funcional, i haurà de posar-se el vestit del pragmatisme.

La reforma social, una prioritat

Un canvi que començarà amb un dels seus principals pilars, la multimilionària proposta de reforma social que fa mesos que està estancada al Senat, i que ha de suposar una revolució als Estats Units, establint una agenda agressiva en l'àmbit de la defensa del medi ambient i en la millora de l'estat del benestar.

Resignat a no ser la reencarnació perfecta de Franklin Delano Roosevelt, a no assolir un transformador New Deal 2.0, Biden posa tota l'energia en arribar al màxim nivell de transformació. "Confio que podem convertir grans trossos del projecte Construir de nou millor en llei", va dir dimecres. "I quan el president diu trossos en realitat vol dir trossos de la mida d'una muntanya, tot el que pugui incloure en la llei hi serà", ha aclarit la seva portaveu, Jen Psaki.

Arribar a bon port serà extremadament difícil, i necessitarà les millors maniobres negociadores d'un Biden amb capital polític limitat i que haurà de fer càlculs per veure si té els vots favorables necessaris o no, posant i traient propostes en funció de qui pot donar-hi suport. Amb la negativa gairebé assegurada de tots els senadors republicans, la meitat de la cambra, haurà de deixar satisfetes totes les ànimes dels demòcrates.

L'altre gran tema d'ara endavant serà la defensa del dret a vot. El fracàs d'aquesta setmana al Senat de la proposta de llei sobre aquest assumpte no el faran tirar enrere, especialment quan el sector més afectat per les restriccions que s'estan imposant a estats conservadors són les minories, el gran bloc de votants demòcrata. "Continuaré argumentant per què és tan important no entregar el procés electoral a persones polititzades que es col·loquen deliberadament per canviar el resultat de les eleccions", va dir. La lluita per recuperar la confiança en el sistema democràtic, tot i que urgent, es preveu una batalla perduda.

stats