Estats Units

Biden: "La violència amb armes de foc és una epidèmia als EUA"

El president aprova les primeres ordres executives pel control d'armes, però segueix sense majoria al Congrés per anar més enllà

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden

El president dels Estats Units, Joe Biden, entoma finalment el debat de les armes i aprova les seves primeres ordres en aquesta matèria des que és president, després dels dos tirotejos massius que han assotat de nou el país, a Colorado i a Atlanta, aquest últim contra dones d'origen asiàtic. "Utilitzaré tots els recursos a la meva disposició per mantenir els americans segurs davant la violència amb armes", ha declarat Biden en una compareixença des de la Casa Blanca, acompanyat del fiscal general, Merrick Garland. De moment ha expressat que centra les seves atencions a eliminar l'exempció de responsabilitat dels fabricants d'armes i a frenar la proliferació de les anomenades armes fantasma, les que no tenen un número de registre perquè estan fetes a casa o muntades amb parts que sí que estan a la venda.

Malgrat que les mesures anunciades es queden curtes respecte a les seves promeses de campanya, el to del president ha estat contundent: "La violència amb armes, en aquest país, és una epidèmia" o "ja n'hi ha prou" han sigut algunes de les frases que ha pronunciat. En resposta a les crítiques rebudes, ha explicat que cap mesura proposada "atempta contra la Segona Esmena (llei de propietat d'armes)" i ha fet èmfasi en la flexibilitat de les lleis que històricament s'han anat reescrivint i adaptant als nous temps.

El bloqueig al Congrés encara no li permet aspirar a gaire més, i per això ha reclamat també als legisladors que facin un esforç per tirar endavant les dues normes que es van aprovar el mes passat a la Cambra de Representants per ampliar les restriccions de venda basant-se en els antecedents dels compradors. "Prou pregàries, és hora d'actuar", ha sentenciat el president. Malgrat el control demòcrata al Senat, avui dividit 50 a 50 amb el vot de desempat de la vicepresidenta Kamala Harris, la legislació sembla destinada a fracassar de nou per l'oposició de senadors demòcrates com Joe Manchin, de Virgínia de l'Oest. Respecte a la divisió política, Biden ha dit que "no és un tema de partits, sinó un tema de la població americana". "Estic disposat a treballar amb qui sigui per solucionar-ho", ha afegit.

Durant la campanya electoral, Biden es va comprometre repetidament a prohibir els rifles d'assalt, una llei que ja va fracassar al Senat republicà quan ell era vicepresident de Barack Obama, després de la matança d'una vintena de nens en una escola de primària a Newton, Connecticut. Massacres recents han tornat a posar sobre la taula l'amenaça d'aquest tipus d'armes i semblava que la debilitat actual de l'Associació Nacional del Rifle, immersa en un escàndol de corrupció, podria afavorir-ho. Però també és cert que el país nord-americà viu un moment en què la venda d'armes s'ha disparat, sobretot a causa de la pandèmia, les protestes i els aldarulls contra el racisme institucional aquest estiu i, especialment, durant la tensa campanya electoral i els dies posteriors a les eleccions del mes de novembre. L'última enquesta a finals de l'any passat apuntava que un 57% dels nord-americans creien que cal un control més estricte sobre la venda d'armes, una xifra inferior al 67% que ho creien el 2018, segons el mateix sondeig de Gallup.

Lluitar contra la violència

A tot això, el demòcrata també ordenarà regular els braços o mànecs que s'utilitzen per estabilitzar una arma per guanyar precisió i que poden convertir una pistola en rifle –com el que va fer servir l'autor del tiroteig en un supermercat de Colorado el mes passat–. Biden planeja també nomenar com a cap de l'Oficina d'Alcohol, Tabac, Armes i Explosius David Chipman, un antic agent d'aquesta mateixa oficina partidari d'un control més elevat de l'armament i que assessora l'organització impulsada per la congressista Gabby Giffords, convertida en activista contra les armes després de sobreviure a un tret al cap el 2011.

El fiscal general, Merrick Garland, també ha comparegut per explicar com actuarà el Departament de Justícia per reduir el risc de la violència amb armes. Algunes de les iniciatives que ha anticipat són: recollir i mesurar dades per tenir una imatge real del problema del tràfic d'armes il·legal al país, tancar el buit legal que ha permès l'existència d'armes fantasma, empoderar les comunitats per lluitar contra la violència i publicar lleis model.

stats