Estats Units

Biden adverteix Putin que "pagarà el preu" de la seva ingerència a les eleccions dels EUA

En una entrevista a la cadena ABC, el president nord-americà respon que creu que Putin és un "assassí"

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, ahir a la Casa Blanca.

El president nord-americà, Joe Biden, ha enviat el seu missatge més contundent fins ara al president rus, Vladímir Putin, a qui ha advertit que "pagarà el preu molt aviat" per la seva campanya de desinformació que va interferir en les eleccions presidencials del novembre passat. En una entrevista amb el presentador de l'ABC George Stephanopoulos dimarts a la nit, Biden respon que sí quan el presentador li pregunta si creu que Vladímir Putin és "un assassí".

"El president George W. Bush va dir que l'havia mirat als ulls i hi havia vist una ànima. Jo l'he mirat als ulls i no crec que tingui ànima. Així li vaig dir en la nostra primera conversa, i la seva resposta va ser: 'Ens entenem l'un a l'altre'", ha explicat Biden. Els serveis secrets nord-americans han arribat a la conclusió que el Kremlin va instigar una campanya de desinformació durant la campanya electoral del 2020 dirigida a aprofundir la polarització política en la societat nord-americana i a donar suport a Donald Trump, fomentant informacions falses a les xarxes, algunes fins i tot relatives al mateix Biden i a suposats casos de corrupció que esquitxaven el seu fill Hunter Biden.

"El preu que pagarà el veureu aviat", va dir Biden ahir, apuntant a la possibilitat d'aprovar noves sancions econòmiques contra persones pròximes a Putin tan aviat com la setmana vinent, segons han avançat alguns mitjans. L'administració Biden ja va imposar fa dies algunes sancions a Rússia en resposta a l'intent d'enverinament de l'opositor rus Aleksei Navalni, ara tancat en un camp de presoners als afores de Moscou. Des del principi de la seva presidència, Biden ha deixat clara la intenció de plantar cara al Kremlin amb una fermesa que contrasta amb el tracte que sovint dispensava a Putin l'anterior president, Donald Trump. En base a la seva "experiència diplomàtica", el mateix Biden va dir ahir que la cosa més important en aquesta mena de relacions exteriors era "conèixer l'home", en al·lusió a Putin. "Creu que és un assassí?", li va preguntar directament Stephanopoulos. "Ho crec", li va respondre Biden.

Les declaracions de Biden han portat el Kremlin a cridar a consultes, aquest mateix dimecres, l'ambaixador nord-americà a Moscou, Anatoli Antónov, per valorar l'estat de les relacions entre els dos països i "prevenir-ne una degradació irreversible", segons la portaveu del ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova. Moscou continua negant les acusacions d'ingerència en les eleccions nord-americanes.

A l'entrevista més extensa que ha concedit fins ara des que va prendre possessió el 20 de gener, Biden ha tocat tota mena de temes, també la polèmica per la gestió de l'increment d'arribades de menors no acompanyats a la frontera dels Estats Units amb Mèxic. El president ha intentat combatre la sensació que la seva administració, més tolerant que la de Donald Trump, hagi generat un efecte crida. "Puc dir-ho molt clar: no vingueu", va dir als immigrants, i els va urgir a "no deixar casa seva" a l'espera que es pugui instaurar una estructura organitzativa que els permeti sol·licitar asil als EUA des d'allà mateix.

També ha explicat que encara no havia pres cap decisió sobre la retirada de tropes de l'Afganistan, que l'administració Trump va engegar, i ha apuntat al "fracàs d'una transferència de poder ordenada" entre el govern de Trump i el seu com el motiu que hi hagi coses que estiguin trigant més a decidir-se. A més, ha assegurat que l'acord signat pel govern de Trump amb els talibans "no és gaire sòlid".

Sobre la polèmica que envolta el governador de Nova York, Andrew Cuomo, acusat d'assetjament sexual per diverses treballadores de la seva administració, Biden ha admès que si es confirmen les acusacions amb la investigació en marxa el governador hauria de dimitir i fins i tot "s'haurà de sotmetre a judici".

stats