Internacional 14/01/2022

Berlusconi, candidat del centredreta italià a la presidència de la República

Il Cavaliere encara ha d'acceptar formalment la designació, tot i que fa mesos que fa campanya

3 min
Silvio Berlusconi amb Matteo Salvini o Giorgia Meloni avui a Roma

MilàA deu dies que el Parlament italià es reuneixi per començar el procés de votació del nou president de la República, que succeirà Sergio Mattarella, el mandat del qual finalitza al febrer, la coalició de centredreta ha anunciat aquest divendres que Silvio Berlusconi serà el candidat oficial dels conservadors per ocupar la Prefectura de l’Estat. Amb tot, Il Cavalieri encara ha d'acceptar formalment la designació, tot i que fa mesos que està en campanya.

Els líders de la Lliga i Germans d'Itàlia, els ultradretans Giorgia Meloni i Matteo Salvini, s’han reunit amb Berlusconi a la residència romana del magnat per donar suport oficialment a la seva candidatura i començar a traçar l'estratègia. “El centredreta, que representa la majoria relativa a l’assemblea convocada per triar el nou cap de l’estat, té el dret i el deure de proposar la candidatura al nivell més alt de les institucions. Silvio Berlusconi és la figura indicada per ocupar el càrrec en aquesta difícil conjuntura amb l'autoritat i l'experiència que mereix el país i que els italians esperen”, han anunciat en una nota conjunta.

La votació, que començarà el 24 de gener vinent a la Cambra dels Diputats, es preveu com una de les més incertes dels últims anys, amb el primer ministre, Mario Draghi, com el millor posicionat per ocupar el càrrec. L'expresident del BCE no ha donat explícitament la seva disposició, però en unes declaracions recents va deixar la porta oberta si la majoria parlamentària que sosté el seu govern dona suport a la seva candidatura.

Aquestes manifestacions van enfurismar Berlusconi, que va amenaçar amb passar a les files de l'oposició si Super Mario era elegit president de la República. El suport de Força Itàlia no és decisiu per a l'estabilitat del govern, però a Berlusconi el podria seguir Salvini. I amb la Lliga fora de l’executiu, el fantasma de les eleccions anticipades podria tornar a aparèixer.

Tot i el suport unànime del centredreta, la cursa de Berlusconi cap al Palau del Quirinal comença costa amunt. L’elecció del nou president depèn de 1.009 persones, entre senadors, diputats i representants de les regions. Per ser designat en alguna de les tres primeres votacions, el candidat ha d’obtenir almenys dos terços dels vots, mentre que a partir de la quarta part el llindar passa a la majoria absoluta. La coalició conservadora compta amb uns 450 vots, però li falta mig centenar per superar el quòrum en el quart escrutini. L'aritmètica no menteix.

Campanya agressiva

Tot i així, Berlusconi va intentar convèncer aquest divendres els seus socis que compta amb els números necessaris per resultar elegit. Des de fa setmanes, Força Italià ha posat en marxa una campanya agressiva amb l'objectiu d'aconseguir prou suports i així evitar que el foc amic dels anomenats franctiradors –parlamentaris que canvien el seu vot ignorant la disciplina de partit– pugui impedir la seva elecció.

A Itàlia l'han batejat com a operació esquirol, perquè, igual que aquest animal recull una a una les glans i les acumula al cau abans que arribi el fred hivern, Berlusconi, juntament amb alguns dels seus col·laboradors més estrets, està contactant personalment amb parlamentaris aliens al centredreta per intentar convèncer-los amb promeses o fins i tot regals, segons publiquen els mitjans locals.

L'ex-Cavaliere és conegut per la seva generositat i a partir de la legislatura vinent el Parlament reduirà un terç dels seus escons, amb la qual cosa es deixaran fora de l'hemicicle més de 300 diputats i senadors, que podrien sucumbir als cants de sirena del magnat. Aquesta setmana el diari Il Giornale, propietat de la família del magnat, va incloure una publicitat a tota pàgina en què enumerava els suposats èxits polítics, empresarials, familiars i esportius del líder de Força Itàlia. "L'heroi de la llibertat que va entrar en política el 1994 per evitar un règim autoritari", "L'italià més competent en política internacional" o, fins i tot, "El president que va posar fi a la Guerra Freda", són algunes de les qualitats que, segons el diari, millor defineixen Silvio Berlusconi, que als 85 anys encara està embolicat en diversos processos judicials per les seves festes bunga-bunga.

stats