Internacional 17/10/2016

Àustria tirarà a terra la casa natal de Hitler

El govern ja havia expropiat l'immoble per evitar que es converteixi en una atracció nazi

Isaac Lluch
3 min
Una manifestació en contra de la presència de nazis davant de la casa natal de Hitler, en una imatge de l'abril del 2015.

HamburgLa casa situada al carrer Salzburger Vorstadt número 15 a la població austríaca Braunau am Inn és modesta, de color beix i gens cridanera. Però no és una casa qualsevol. Aquí va néixer el 20 d’abril de 1889 el dictador nazi Adolf Hitler. A les poques setmanes d’aquest naixement la família va mudar-se a un altre habitatge i quan el menut va fer els tres anys els Hitler ja van abandonar definitivament aquest municipi. Però, és clar, Braunau sempre ha hagut de carregar amb l’estigma de ser on el Führer va venir al món.

El mateix Hitler va escriure en la seva obra 'Mein Kampf' (La meva lluita) que entenia com “una sort del destí” haver nascut allà així que fins ara la seva casa natal era un centre de pelegrinatge per a l’extrema dreta. “Veiem que d’arreu d’Europa hi arriba una mena d’aquest turisme. L’any passat van venir grups de viatgers de bus procedents d’Hongria, alguns dels quals del partit ultradretà Jobbik”, exposa Gerhard Baumgartner, de l’Arxiu de documentació de la resistència austríaca. Veïns de la casa lamenten alhora que un ciutadà txec es va fer fotografiar fent la salutació hitleriana sense cap mena d’escrúpol.

Però el govern d’Àustria ja n’ha dit prou. Viena vol acabar amb aquesta mena de peregrinacions de l’ultradreta i el ministre d’Interior del país, Wolfgang Sobotka, ha avançat al diari 'Die Presse' que la casa on va néixer Hitler “serà enderrocada”. “Els fonaments poden mantenir-se, però al damunt s’hi construirà un edifici nou” que gestionarà el municipi de Braunau amb una finalitat “caritativa” o “administrativa”.

Assessorament d'experts

Sobotka compleix així la recomanació d’una comissió de tretze experts –entre els quals Oskar Deutsch, president de la comunitat jueva d’Àustria- que va estudiar durant mesos què fer amb aquest edifici que el 1938 va ser adquirit pel partit nazi per convertir-lo en “centre cultural”. Tot just acabada la Segona Guerra Mundial, però, va passar a mans privades. Com que l’actual propietària no volia vendre la casa tot i els diversos processos de negociació oberts amb les autoritats, el govern de Viena va decidir al juliol expropiar l’edifici. Just aquest dimarts començarà el procés parlamentari per portar a terme legalment aquesta expropiació.

Algunes veus crítiques denuncien que, amb l’enderrocament de la casa de Hitler, Àustria elimina una possibilitat de revisar el seu propi passat nazi. Però el ministre Sobotka ha replicat que el país ja “compta amb una cultura de la memòria que funciona, per exemple a l’antic camp de concentració de Mauthausen”. Allà van ser assassinades unes 100.000 persones. Un monòlit de granit procedent de la pedrera del camp nazi, amb tot, va ser col·locat el 1989 davant la casa natal de Hitler amb el missatge: “Per la pau, la llibertat i la democràcia. Mai més el feixisme, milions de morts ho adverteixen”.

Sobotka, a més, ha insistit que Àustria està construint dues “Cases de la Història” a Viena i St. Pölen. El ministre ha posat èmfasi en l’interès a evitar que la casa natal de Hitler a Braunau pugi ser centre de culte i pelegrinatge de neonazis.

Just acabada la guerra els nazis van intentar fer volar l’edifici, però tropes americanes van ser més ràpides i ho van evitar. El 1952 la família que originàriament era propietària de la casa la va recomprar. Es va usar com a biblioteca, després es va llogar com a escola, com a banc, com a institut tècnic i com a centre per a discapacitats.

Com que la casa data del segle XVII, i necessita una renovació profunda, des de fa cinc anys està buida. La propietària, però, hi guanya diners: El ministeri de l'Interior austríac i l'ajuntament de Braunau li paguen mensualment 4.700 euros de lloguer per evitar un ús no desitjat de l’habitatge. Ara l’hauran d’indemnitzar.

stats