Cop d'estat a Birmània
Internacional 01/03/2021

Aung San Suu Kyi reapareix un mes després del cop d'estat per declarar davant un tribunal

Els manifestants tornen als carrers de Birmània després de la jornada sagnant de diumenge, amb 18 morts

3 min
Aung San Suu Kyi, en una imatge d'arxiu

SabadellJust quan es compleix un mes del cop d'estat militar a Birmània, la líder civil deposada, Aung San Suu Kyi, detinguda des de l'1 de febrer, ha reaparegut per primera vegada aquest dilluns. Ho ha fet per declarar, a través de videoconferència, davant el tribunal de Nay Pyi Taw, la capital del país, que l'ha de jutjar.

La compareixença ha sigut també la primera ocasió que han tingut els advocats de Suu Kyi de veure-la (encara que fos a través de vídeo) des que va ser arrestada juntament amb altres membres del seu partit, la Lliga Nacional per la Democràcia (LND). Un dels advocats, Min Min Soe, ha explicat a Reuters que l'antiga cap de govern, de 75 anys, tenia un aspecte "saludable" i que havia demanat poder reunir-se amb el seu equip de defensa.

Dos dies després de la detenció, Suu Kyi va ser acusada d'un delicte d'importació il·legal de sis walkie-talkies que es van trobar a casa seva quan va ser escorcollada, i més endavant s'hi va afegir un altre càrrec per haver violat les restriccions per la pandèmia de covid-19. Aquest dilluns, s'hi han sumat dues noves imputacions: d'una banda, se l'acusa d'haver difós informació que pot generar "por o alarma" (un tipus delictiu previst en un Codi Penal de l'època colonial) i, de l'altra, d'haver violat la llei de telecomunicacions pel que fa a llicències sobre equipaments, segons ha explicat el seu advocat.

Les protestes no s'aturen

La declaració judicial d'Aung San Suu Kyi ha arribat l'endemà de la jornada més sagnant fins ara des del cop, amb un mínim de 18 morts (tot i que una comissió de diputats electes als comicis del novembre eleva la xifra fins a 26) a causa de la repressió policial de les manifestacions d'aquest diumenge contra la junta militar. Tot i així, aquest dilluns molts birmans s'han tornat a manifestar en molts indrets del país.

Manifestació contra el cop d'estat a Birmània, aquest dilluns a Rangun

A Rangun, la ciutat més poblada, la policia ha disparat gasos lacrimògens i bales de goma contra els manifestants, i en altres llocs l'exèrcit ha donat suport als cossos de seguretat a l'hora de contenir les protestes. El diari Global New Light of Myanmar, editat pel govern, ha avisat que "s'emprendran inevitablement accions severes" contra "les multituds anàrquiques". En tot cas, no hi ha constància de més víctimes mortals.

Les manifestacions contra el cop d'estat van començar el 6 de febrer i des de llavors s'han repetit diàriament, malgrat que la junta colpista, presidida pel general Min Aung Hlaing, va decretar la llei marcial i ha anat incrementant el grau de violència en la repressió de les protestes, que han arribat a ser les més multitudinàries al país des del 2007. "Hem de mantenir les protestes passi el que passi. Aquest és el meu barri. És un barri encantador, però ara s'hi senten trets i no ens hi sentim segurs", deia aquest dilluns, en declaracions a Reuters, Thar Nge, que es manifestava rere una barricada en un carrer de Rangun.

Segons l'Associació per a l'Assistència als Presos Polítics de Birmània, aquest diumenge van ser detingudes al país 270 persones, la qual cosa situa la xifra total d'arrestats des del cop d'estat en 1.132. D'aquestes, 833 persones no han recuperat la llibertat.

Endurir les sancions

Arran de l'increment de la violència policial d'aquest diumenge, el relator especial de l'ONU per a Birmània, Tom Andrews, ha demanat a la comunitat internacional que apugi el llistó de la seva resposta contra la junta militar, per exemple imposant un embargament global d'armes al país i més sancions contra els líders colpistes i els negocis dels militars. També ha proposat que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides porti la situació de Birmània al Tribunal Penal Internacional. "Hem d'actuar", ha dit Andrews en un comunicat.

Per la seva banda, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha qualificat d'"abominable" la violència de diumenge dels cossos de seguretat. Mentrestant, des de la Xina, un portaveu del ministeri d'Afers Estrangers ha demanat a les dues parts del conflicte de Birmània que pensin en el desenvolupament i l'estabilitat del país i es continguin en les seves actuacions.

stats