Internacional 21/04/2019

Massacre a Sri Lanka en vuit atacs contra esglésies i hotels

Almenys 207 persones han mort i 450 més han resultat ferides

Agències
3 min
Església de Sant Sebastià, a Negombo, després de l'atemptat d'aquest diumenge

ColomboUna sèrie de vuit atacs, alguns dels quals suïcides, contra quatre hotels, un complex residencial i tres esglésies de Sri Lanka –on nombrosos fidels celebraven el Diumenge de Resurrecció– ha provocat almenys 207 morts i 450 ferits. Cap organització ha reivindicat l'autoria dels atacs, però el ministre de Defensa del país, Ruwan Wijewardene, ha afirmat que els responsables són radicals religiosos. El govern ha declarat l'estat d'emergència i ha bloquejat temporalment les xarxes socials al país, i la policia ha imposat un toc de queda per por que hi hagi nous atemptats.

No s'havien produït atacs d'aquesta gravetat a Sri Lanka des que es va acabar la guerra civil entre la guerrilla tàmil i el govern, l'any 2009. Sis atacs han tingut lloc de forma simultània cap a tres quarts de nou del matí, hora local, en tres hotels de luxe i una església de Colombo, la capital, un altre temple a la localitat de Negombo, també a l'oest del país, i una tercera església de Batticaloa, a l'est de l'illa, segons informa el portaveu de la policia de Sri Lanka, Ruwan Gunasekara.

Religiosos a l'entrada d'una de les esglésies atacades.

A primera hora de la tarda, hora local, hi ha hagut dos atacs més, el primer dels quals en una pensió a prop del zoo de Dehiwela, que és als afores de la capital, i que ha provocat almenys dos morts i diversos ferits. El zoo ha estat tancat. La vuitena explosió s'ha produït en un complex residencial al districte de Dematagoda, a l'est de Colombo; hi han mort almenys tres policies. El govern ha informat que els autors dels atacs haurien protagonitzat aquests dos últims atemptats quan intentaven fugir de la policia.

Els hotels de luxe afectats pels atemptats són el Shangri-la Colombo, el Kingsbury Hotel i el Cinnamon Grand Colombo. Pel que fa a les esglésies, els temples atacats són els següents: l'església de Sant Sebastià de Katuwapitiya, situada a la localitat de Negombo –uns 37 quilòmetres al nord de Colombo– i on s'han registrat almenys 105 víctimes; l'església de Sant Antoni, a la capital, Colombo, on han mort almenys 46 persones; i una tercera església a la ciutat de Batticaloa, a l'est del país, on almenys 27 persones més han perdut la vida.

Les forces de seguretat, desplegades davant d'un dels temples atacats.

A les xarxes socials s'han difós imatges dels atacs que posen en evidència la magnitud dels artefactes explosius usats. Bona part del sostre de l'església de Sant Sebastià ha quedat destruït, i entre els bancs dels fidels es podien veure restes de sang. Centenars de persones han acudit als hospital per donar sang.

"Escenes horribles. He vist membres amputats escampats per tot arreu. Hi ha equips d'emergència desplegats en la seva totalitat en tots els punts. [...] Hem portat moltes víctimes a l'hospital, esperem poder salvar moltes vides", ha declarat el ministre de Reformes Econòmiques i Distribució Pública, Harsha de Silva, visiblement afectat després de visitar alguns dels llocs dels atemptats.

El primer ministre de Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, ha condemnat els atemptats, que ha titllat de "covards", i ha fet una crida a la població perquè es mantingui "unida i forta". Així mateix, ha convocat una reunió d'emergència del Consell Nacional de Seguretat. Per la seva banda, el ministeri d'Educació ha ordenat el tancament de totes els escoles del país per demà dilluns i dimarts.

La figura d'una Verge, trencada després de l'atac.

"Castigueu-los sense pietat [als autors dels atacs] perquè només els animals poden comportar-se així", ha estat la reacció de l'arquebisbe de Colombo, el cardenal Ranjith. Mandataris d'arreu del món han mostrat la seva solidaritat amb les víctimes i han condemnat els atemptats. S'hi han pronunciat el president nord-americà, Donald Trump; el rus, Vladímir Putin; el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker; el del Consell Europeu, Donald Tusk; la primera ministra britànica, Theresa May; i els primers ministres de l'Índia i del Pakistan, Narendra Modi i Imran Khan, respectivament.

L'últim atac destacat contra minories religioses a Sri Lanka es va produir l'any passat, quan el govern va haver de declarar l'estat d'emergència després d'uns enfrontaments entre musulmans i singalesos budistes que van acabar amb dos morts i desenes de detinguts. Enguany se n'han produït 26, segons l'Aliança Evangèlica Nacional Cristiana de Sri Lanka, que aglutina més de 200 parròquies i altres organitzacions cristianes.

La població total de Sri Lanka és de prop de 22 milions d'habitants, un 70% dels quals són budistes. Els hinduistes representen el 12,6%, els musulmans el 9,6% i els cristians el 7,6%.

stats