MÓN
Internacional 23/06/2013

Moren 10 alpinistes tirotejats en un hostal de muntanya al Pakistan

Les víctimes són xineses, ucraineses i russes. El primer ministre pakistanès es compromet a fer els esforços que calgui per fer del Pakistan un país segur per als turistes

Efe
2 min

IslamabadAlmenys deu turistes, nou d'ells estrangers, han mort en un atac d'homes armats llançat aquesta nit contra un hostal de muntanya prop del Nanga Parbat, un dels 14 cims de més de 8.000 metres i situada a l'extrem nord del Pakistan, segons han informat fonts policials. Les víctimes estrangeres són originàries de la Xina, Ucraïna i Rússia, segons ha explicat Ali Sher, inspector general del districte de Gilgit, a diversos mitjans locals.

L'atac ha estat a la una de la matinada pakistanesa (20.00 GMT de dissabte) en l'àrea de Fairy Meadow, un conegut enclavament turístic local amb boscos i prats a més de 3.000 metres d'altitud. Els cadàvers han estat traslladats a un hospital pròxim i efectius de les forces de seguretat s'han desplegat a la zona.

Pakistan, un lloc segur per als turistes?

El primer ministre pakistanès, Nawaz Sharif, ha condemnat l'atemptat mitjançant un comunicat i ha afirmat que "aquest tipus d'actes cruels i inhumans no seran tolerats" i que "s'emprendran els esforços necessaris per fer de Pakistan un lloc segur per a turistes". L'escenari atacat està enquadrat dins de la província de Gilgit-Baltistan, pertanyent al territori històric del Caixmir, regió que l'Índia i el Pakistan es disputen des de la seva independència de l'Imperi Britànic, el 1947.

En Gilgit-Baltistan conflueixen tres importants cadenes muntanyoses -Himàlaia, Karakorum i Hindukush- i és la zona més tranquil·la a l'inestable Pakistan malgrat tenir una vasta presència militar, sobretot en les àrees pròximes a l'Índia. La regió acull la major quantitat dels escassos turistes estrangers que visiten el país asiàtic, principalment muntanyencs.

L'icònic Nanga Parbat és després del K2 el pic més alt del Pakistan i dels seus cinc vuit mils. La violència és constant i de divers signe al Pakistan, on operen grups talibans, jihadistes i busquen refugis membres de la xarxa Al-Qaida, i en el passat s'hi han registrat diversos atacs contra ciutadans estrangers. Els atemptats contra turistes, però, no són tan habituals

stats