AMÈRICA
Internacional 05/11/2019

Assassinats a Mèxic sis nens i tres dones d’una mateixa família

Els LeBarón havien denunciat la violència dels càrtels de la droga

Azam Ahmed / The New York Times
3 min
Assassinats a Mèxic sis nens i tres dones d’una mateixa família

Ciutat De MèxicAlmenys tres dones i sis nens d’una mateixa família van ser assassinats dilluns en una emboscada al nord de Mèxic. Els investigadors sospiten que els atacants els van confondre amb una banda rival, però no hi ha res confirmat. Les víctimes tenen la doble nacionalitat nord-americana i mexicana i pertanyen als LeBarón, una coneguda família que viu en una comunitat mormona fonamentalista. Dos dels nens eren bessons i tenien menys d’un any, i la resta, entre 4 i 11 anys. El grup anava des de l’estat de Sonora fins al de Chihuahua, segons va explicar Julián LeBarón, un cosí de les tres dones que conduïen els vehicles.

Els pistolers van atacar primer el vehicle que anava més endarrerit i, vuit quilòmetres més endavant, van trobar els altres dos. Alguns dels cadàvers dels menors es van localitzar a la vorera de la carretera. Sis criatures més van sobreviure.

Julián LeBarón va assegurar que la família no havia rebut cap amenaça, tret dels advertiments generals de no viatjar a Chihuahua, on acostumaven a anar a comprar. “Necessitem que la gent mexicana digui en algun moment que n’ha tingut prou”, va afirmar, confiant que els crims provocarien prou “indignació per forçar un canvi” social.

La massacre es produeix una dècada després que dos membres més de la família fossin segrestats i assassinats per delinqüents que de facto controlaven la venda de drogues a les enormes zones inhabitades a la frontera amb l’estat d’Arizona. Julián LeBarón es va organitzar amb la seva extensa família per demanar justícia per a les víctimes i es va convertir en un activista per denunciar la inseguretat a Mèxic, alhora que va demanar la creació d’una policia civil que actués contra el crim organitzat.

Els LeBarón van arribar a Mèxic a principis del segle XX fugint dels principis de l’Església mormona de l’estat de Utah, i en aquest país van practicar la monogàmia, van mantenir la seva cultura i l’idioma anglès i el doble passaport. “Som una família enorme, però estem molt units”, va dir LeBarón.

A les xarxes socials, la família va demanar als governs de Mèxic i els Estats Units més implicació per tallar la violència a Mèxic, en particular a les zones de la frontera nord del país, on els mormons i els menonites han viscut durant dècades malgrat l’amenaça constant del crim organitzat.

Mèxic ha patit una sèrie d’episodis violents en l’últim mes, en una escalada que sembla no tenir aturador. L’assassinat va trasbalsar una societat acostumada a la violència. El president Andrés Manuel López Obrador va dir en la seva conferència de premsa matinal que la regió on va tenir lloc l’atac “ha sigut una zona molt violenta”. El ministre de Seguretat, Alfonso Durazo, va apuntar que els vehicles “podrien haver estat confosos pels grups criminals que operen a la regió”.

Entre aquests grups hi ha una branca vinculada al càrtel de Sinaloa dirigida per Joaquín Guzmán Loera, conegut com el Chapo. Quan les forces de seguretat van intentar arrestar un dels seus fills el mes passat a Culiacán, gairebé 400 pistolers van prendre el control de la ciutat i van obligar el govern a retirar-se. El ministre Durazo va dir que altres grups estan intentant apropiar-se de la regió on va tenir lloc l’atac.

Per la seva banda, Donald Trump es va oferir, via Twitter, a ajudar Mèxic a erradicar els càrtels. “Aquest és el moment perquè Mèxic, amb l’ajuda dels Estats Units, faci la guerra als càrtels de la droga i els elimini de la Terra. Només ens cal una trucada del vostre nou president! -va tuitejar el nord-americà-. Els càrtels s’han tornat tan grans i poderosos que de vegades es necessita un exèrcit per derrotar un exèrcit!”, va afegir.

Copyright The New York Times

stats