Internacional 24/04/2018

Assassinats i dissolts en àcid tres estudiants mexicans

La fiscalia sospita que, com els normalistes el 2014, el narco els va confondre amb una banda rival

Marina Franco / 'the New York Times'
2 min
Vetlla amb espelmes a l'escola de cinema on estudiaven les víctimes davant de la casa del governador de Jalisco.

Ciutat de MèxicJavier Salomón Aceves Gastélum, Jesús Daniel Díaz García i Marco García Ávalos volien gravar un curtmetratge de terror per a un treball universitari. El 19 de març passat van visitar una casa que semblava que era el lloc perfecte. Mai més ningú els va tornar a veure. "Sense saber-ho, els estudiants van estar en un lloc de risc", assegura la fiscalia de l'estat de Jalisco, on estudiaven els joves, a la Universitat de Mitjans Audiovisuals. Segons la informació de l'estat, Aceves, Díaz i García van ser assassinats i els seus cadàvers haurien sigut dissolts en àcid.

Segons la fiscalia, la casa que havien triat els joves era propietat de la tia d'un d'ells; però, d'acord amb les autoritats, realment la feia servir un dels grups de delinqüència organitzada amb presència a la zona, el càrtel Nueva Plaza. Aquest és un dels grups rivals del càrtel Jalisco Nueva Generación. La hipòtesi més probable és que els devien confondre amb integrants de la banda rival.

Les autoritats van dir en una conferència de premsa que els estudiants van ser portats a un altre lloc, on un d'ells va ser assassinat a cops. Els altres dos van morir assassinats més tard. En aquest lloc s'hi van trobar rastres de sang presumptament de Díaz, encara que els cossos no van ser trobats. La fiscalia va indicar que això es deu al fet que als joves els van portar a un tercer lloc on es van localitzar bidons amb àcid sulfúric. "Es presumeix que aquí van poder ser diluïts els cossos", diu la fiscalia en un vídeo en el qual resumeix les investigacions.

La policia ha detingut dues persones acusades de l'homicidi, mentre es busquen quatre persones més que podrien estar vinculades amb el crim. "Les investigacions no han conclòs i busquem que surti a la llum tota la veritat sobre aquests lamentables fets", va dir durant la conferència de premsa el fiscal de Jalisco, Raúl Sánchez Jiménez.

El cas ha provocat una particular commoció al país i ha desencadenat protestes, i recorda la desaparició dels 43 estudiants normalistes, el setembre del 2014: joves que no tenen vincles aparents amb la delinqüència organitzada, que acaben sent víctimes només per haver estat al lloc equivocat i en una hora equivocada.

La informació sobre el suposat parador d'Aceves, Díaz i García coincideix amb la publicació de les dades oficials, que situen el primer trimestre del 2018 com el més violent –aproximadament 85 homicidis al dia–. "Aquesta és la realitat del nostre país, on la por i la violència formen part del dia a dia. On milers de persones són arrencades de les seves famílies. Això no pot seguir així ", ha tuitejat sobre aquesta qüestió Pedro Kumamoto, polític independent originari de Jalisco que aspira a senador.

Un detingut per la mort d'un periodista

La Procuradoria General de la República ha anunciat la detenció del presumpte responsable d'un dels homicidis de perfil més alt de l'any passat, el del periodista Javier Valdez. El periodista va ser mort a trets a Culiacán, Sinaloa, el 15 de maig del 2017. Valdez és un dels 12 reporters assassinats a Mèxic durant l'any passat, una xifra que s'equipara al país amb la quantitat de periodistes morts a Síria, una zona de guerra.

stats