Internacional 20/04/2021

Armin Laschet relleva Merkel com a candidat a canceller de la CDU

El centrista rep el suport majoritari de la junta federal del partit

2 min
Imatge d'arxiu d'Armin Laschet, nou candidat de la CDU a la cancelleria alemanya.

SabadellEl centrista Armin Laschet serà el nou candidat de la CDU a la cancelleria en les properes eleccions generals alemanyes, en substitució d'Angela Merkel. Així ho ha decidit la junta federal del partit en una videoconferència convocada ahir i que s'ha allargat fins a la matinada. En votació secreta, Laschet ha obtingut el vot de 31 membres de la junta, mentre que 9 han votat l'altre aspirant, el líder de la CSU, Markus Söder, i 6 més s'han abstingut.

Cap al migdia Söder ha comparegut des de Munic per concedir la victòria de Laschet i anunciar que s'aparta de la carrera. "Armin Laschet serà el candidat de la Unió", ha dit, i ha explicat que ja havia trucat al candidat per felicitar-lo. "Li he dit que des de la CSU ho acceptem i li oferim tot el nostre suport, sense cap rancor", ha afegit.

Després que la cancellera Angela Merkel anunciés l'any 2018 que no optaria a la reelecció, el partit va escollir al gener Armin Laschet com a nou president, la qual cosa ja el deixava ben situat per convertir-se en el candidat a succeir Merkel també al capdavant del govern. Però Markus Söder, el president del land de Baviera i de la CSU (el partit bavarès agermanat amb la CDU), també hi aspirava. Tots dos van formalitzar les respectives candidatures l'11 d'abril, i malgrat que el partit pretenia arribar a una solució de consens al llarg de la setmana passada, la decisió s'ha pres finalment aquest dimarts a la matinada.

Aquest dilluns a la tarda, Laschet va presentar a la direcció de la CDU un pla per resoldre el debat "aquesta setmana", i va convidar Söder a assistir a la reunió. El líder bavarès, però, va declinar la invitació, perquè, segons va dir, la decisió sobre qui ha de ser el candidat conservador l'ha de prendre la CDU "sola", i ell no hi volia "interferir". En qualsevol cas, ja va remarcar que si la direcció del partit es decanta per Laschet, ho acceptaria.

La CDU té 200 diputats, pels 46 de la CSU, però Söder tenia adeptes també entre el partit gran, entre altres motius perquè els sondejos li atorguen un resultat més positiu. Des del punt de vista ideològic, però, el líder bavarès té un perfil més conservador, mentre que Laschet s'acosta més al tarannà moderat de Merkel.

Amb la nominació d'Annalena Baerbock, ahir dilluns, com a candidata a cancellera dels Verds, les eleccions d'aquesta tardor seran les primeres en la història de la República Federal d'Alemanya en què hi haurà tres candidats formals a liderar el govern. L'SPD ja va decidir l'estiu passat que el seu candidat seria l'actual vicecanceller i ministre de Finances, Olaf Scholz.

stats