Assassinat a ganivetades un diputat conservador britànic

La policia tracta l'assalt contra David Amess, de 69 anys, d'atemptat terrorista

4 min
David Amess, diputat del Partit Conservador durant 38 anys

LondresAtac al cor de la democràcia britànica. El diputat conservador David Amess, de 69 anys, ha sigut apunyalat fins a la mort en un incident que ha tingut lloc aquest divendres al migdia a la seva oficina local, al comtat d'Essex, al sud-est d'Anglaterra, mentre atenia els electors del seu districte. La policia de la zona ha informat de la detenció d'una persona al mateix lloc dels fets i de moment no es busca ningú més. Es tracta d'un home de 25 anys d'origen somali però de nacionalitat britànica, segons han confirmat fonts de la investigació, encapçalada per la branca especial antiterrorista. La policia, que va poder recuperar l'arma del crim al lloc dels fets, ha anunciat durant les primeres hores de la matinada que tracta l'assalt com a atemptat terrorista de possible inspiració jihadista. Amess és el segon diputat assassinat al Regne Unit en els últims cinc anys. I el setè des de en fa quaranta, cinc dels quals víctimes de la violència de l'IRA.

Amess, casat i amb cinc fills, era membre del grup multipartidista de suport a Catalunya del Parlament de Westminster, com han recordat els seus col·legues en una piulada feta minuts abans que se sabés la notícia de la mort. El diputat, definit pel primer ministre, Boris Johnson, com una "de les persones més amables, simpàtiques i gentils de la política, amb un historial excepcional d’aprovació de lleis per ajudar els més vulnerables", també era molt conegut per la seva oposició al dret de l'avortament com a profundament catòlic. Tanmateix, era un gran defensor del benestar dels animals. A més, va ser un euroescèptic des de primera hora i fervent partidari del Brexit.

Sir David Amess representava el districte de Southend West, a Essex, des del 1997. Ha patit l'atac prop del migdia, a l’església metodista de Belfairs, a Leigh-on-Sea, on tenia el despatx per atendre els electors, un costum habitual en tots els parlamentaris dels Comuns, que tornen a les seves circumscripcions els caps de setmana per entrar en contacte amb els seus representats.

Amess ha rebut assistència mèdica al mateix lloc dels fets, on hi havia preparada una ambulància aèria per si calia evacuar-lo a un hospital. Malauradament els serveis d'emergència que l'han atès no li han pogut salvar la vida.

La seva carrera parlamentària ha sigut de 38 anys. Havia arribat al Parlament el 1983 dins l'onada de conservadors del segon mandat de Margaret Thatcher. Però aleshores va ser elegit pel districte de Basildon, on el 1992 va aconseguir els seus "trenta segons de glòria", com ell mateix va dir, després de mantenir l'escó contra tot pronòstic, i que va marcar durant la nit electoral l'inici de la sorprenent victòria de John Major a les eleccions d'aquell any.

Un aspecte exterior de l'església on ha tingut lloc l'atac

John Lamb, un dels regidors municipals de Leigh-on-Sea, havia anunciat a la BBC minuts abans que es tingués coneixement del fatal desenllaç la seriositat de les ferides: "Sabem que [el seu estat] és extremadament greu, perquè ha hagut de ser operat in situ, però no en sabem res més, estem esperant". Una espera que s'ha acabat de la manera més tràgica possible.

L'atemptat recorda molt les circumstàncies de l'assassinat de la diputada laborista Jo Cox, que va tenir lloc pocs dies abans del referèndum del Brexit, el 16 juny del 2016. És la tercera vegada en els últims deu anys que un diputat és atacat d'aquesta mena, en dos dels casos amb un resultat fatal. El diputat d'East Ham Stephen Timms, que va ser apunyalat al seu despatx de la circumscripció el 2010, ha escrit a Twitter poc després de saber què havia passat: "Consternat després de conèixer l'atac contra David Amess avui. El conec bé i hi penso amb els millors desitjos mentre esperem més notícies".

El cor de la democràcia britànica

Un atac de les característiques que ha patit Sir David Amess, o com el del 2016 que va causar la mort de la laborista Cox, és gairebé inevitable. Així com la seguretat al voltant del palau de Westminster és màxima, i cal superar uns quants controls per accedir-hi, quan ses senyories tornen als districtes que representen el grau de proximitat que tenen amb els electors i veïns és màxima. El contacte cara a cara amb els diputats, un dels fonaments i valors més evidents del sistema democràtic britànic, és alhora una de les febleses. Per aquesta raó totes les reaccions de condol que s'han produït des de tota la classe política han destacat que l'assassinat va contra el cor del sistema polític de les illes.

De fet, el president de la Cambra dels Comuns, Sir Lindsay Hoyle, ha afirmat: "Avui és el moment de pensar en Sir David i en la seva família, però en els pròxims dies haurem de tractar altres coses". Feia referència al nivell de toxicitat de la política britànica i a la gran accessibilitat dels diputats, sobretot en les seves trobades amb els electors, i el risc que implica per a la seva seguretat. Una toxicitat que va arribar a límits extrems durant els dies més tensos del debat del Brexit. D'altra banda, els parlamentaris molt sovint s'exposen a tota mena d'abusos a les xarxes socials, un element que s'ha assenyalat com a perjudicial en la reacció que ha tingut l'exlíder conservador Ian Duncan Smith. En tot cas, també ha afirmat: "No vull que els diputats siguin presoners" per por de la seva integritat.

Una dada que explica molt bé l'ambient de pressió i d'inseguretat en què treballen els parlamentaris és que entre el 2016 i el 2020 s'han denunciat a la policia 678 delictes contra els diputats. I aquest clima tòxic també l'ha posat damunt la taula l'anterior president (speaker) dels Comuns, John Bercow: "Hi ha molta toxicitat a la nostra vida política i crec que el que ha passat ens hauria de fer parar a pensar i reflexionar sobre com cal fer política en el futur i si hi ha millores en la seguretat”, ha declarat a la BBC.

Fa només tres dies el mateix Amess publicava al seu fil de Twitter l'anunci de la seva nova cita amb els electors en els termes següents: "La pròxima consulta a la circumscripció tindrà lloc el divendres, 15 d’octubre, a l’església metodista de Belfairs, 251 Eastwood Road North, Leigh-on-Sea, SS9 4NG. Per reservar cita, envieu un missatge electrònic a amessd@parliament.uk o truqueu al 020 7219 3452".

Com ha destacat el comentarista conservador Ian Dale, "el problema de la seguretat és irresoluble; no es pot protegir tothom sempre". I les sessions de consultes entre electors i parlamentaris són irrenunciables: "És el lloc on els parlamentaris prenen la temperatura dels conciutadans".

stats