Àfrica
Internacional 11/07/2021

Àmplia victòria electoral del partit al poder a Etiòpia després de la guerra a Tigre

El primer ministre, Abiy Ahmed, obté per primer cop l'aval de les urnes

2 min
Abiy Ahmed

BarcelonaEl partit del primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, ha aconseguit una àmplia victòria a les eleccions parlamentàries que es van celebrar el 21 de juny, segons els resultats proclamats aquest diumenge. Era el primer cop que Ahmed es presentava a les eleccions des que va ser investit el 2018 després d'una onada de manifestacions antigovernamentals que van sacsejar el segon país més poblat de l'Àfrica.

El primer ministre, de 44 anys i guardonat el 2019 amb el premi Nobel de la pau, s'ha felicitat pel triomf del Partit de la Prosperitat, que li dona l'aval a les urnes per impulsar el seu programa de reforma econòmica i també per mantenir la campanya militar a la regió separatista de Tigre, al nord del país, on les massacres causades pel seu exèrcit han qüestionat la seva imatge de reformador. L'ofensiva ha deixat 1,8 milions de persones en risc de fam. Ahmed ha allargat la mà a l'oposició al saber-se la seva contundent victòria i ha promès formar un govern obert.

La comissió electoral ha anunciat que el partit d'Ahmed ha obtingut 400 dels 436 escons en joc, tot i que s'hauran de repetir les eleccions en 10 circumscripcions i en tres més es repetirà el recompte. Ahmed havia promès les "eleccions més democràtiques de la història" del país, que es van haver de posposar en dues ocasions, primer per la pandèmia i després per raons logístiques. Tot i això, en un 20% de circumscripcions no es va poder votar a causa de la violència ètnica o de falta de recursos, i en aquests llocs s'ha de repetir la votació el 6 de setembre.

En canvi, no s'ha fixat cap data per a la celebració dels comicis a Tigre, on l'ofensiva etíop contra els rebels llançada al novembre contra les autoritats regionals ha degenerat en un conflicte devastador, que de moment està en un impàs després que el govern declarés unilateralment un alto el foc al juny.

Més de 40 partits van presentar candidats alternatius al PP, que partia com a gran favorit davant una oposició fragmentada i integrada per formacions més petites que representen grups ètnics en un país amb més de 80 ètnies. A més, els dos grans partits opositors de la regió d'Oròmia, la més poblada d'Etiòpia, van boicotejar els comicis en protesta per l'empresonament dels seus líders.

stats