Internacional 19/05/2020

El cicló 'Amphan' toca terra després d'una evacuació de 3 milions de persones

En algunes àrees la pujada del nivell del mar podria provocar inundacions fins a 15 km terra endins

Miquel Bernis
2 min
Persones buscant refugi a prop de Satkhira, a Bangladesh

BarcelonaEl potent cicló Amphan ha tocat terra aquest dimecres entre l'Índia i Bangladesh. Segons fonts del servei meteorològic de l'Índia, la borrasca ha entrat per la costa amb vents associats de fins a 185 km/h sent un cicló tropical de categoria 2. Els meteoròlegs indis creuen que el nivell del mar podria pujar fins a cinc metres a causa de la borrasca, i que les inundacions podrien a arribar a endinsar-se fins a 15 quilòmetres de la costa en alguns casos, especialment a la regió dels Sundarbans, una regió de jungla pantanosa i amb una altitud molt baixa.

Les autoritats de Bangladesh han confirmat una primera víctima mortal, però la destrucció provocada pel cicló fa pensar que aquesta xifra augmentarà substancialment. 2,4 milions de persones han sigut evacuades de les zones més baixes de Bangladesh, segons fonts policials, i a l'Índia els evacuats superen els 650.000. Una de les grans ciutats afectades pel cicló és Calcuta, on les televisions ja estan ensenyant imatges d'arbres arrencats de soca-rel i pals de la llum tombats pel vent i la pluja.

En alguns moments l'Amphan ha arribat a ser de màxima categoria. Aquest és el cicló més potent que ha arribat al golf de Bengala des que se'n fa seguiment, i supera el cicló Orissa del 1999, segons el meteoròleg nord-americà Eric Holthaus. Els vents de fins a 270 km/h que ha arribat a portar associats l'Amphan són inèdits a la zona.

La pertorbació afectarà sobretot una zona a cavall de l'Índia i Bangladesh, prop de grans ciutats com Calcuta o Dhaka. Les autoritats d'aquests països han començat a evacuar desenes de milers de persones especialment de les zones més pròximes a la costa. Alguns dels refugis habilitats arran de la crisi del coronavirus han estat convertits d'urgència en refugis per a persones evacuades a causa del cicló.

Un dels factors que han afavorit l'enfortiment del cicló és la temperatura del mar, que al golf de Bengala se situa al voltant dels 31 graus, és a dir, un grau per sobre del que sol ser habitual. Les aigües són càlides fins a força profunditat, fet que suposa una gran dosi d'energia perquè borrasques tropicals com l'Amphan es desenvolupin amb força.

El cicló ha arribat només un any després que al nord de l'oceà Índic hi hagués la temporada més activa de borrasques tropicals des que se'n tenen dades. El 2019 va ser un any especialment actiu a la zona, i al mes de maig es va produir el potent cicló Fani, que va provocar 89 víctimes mortals i unes pèrdues econòmiques xifrades en 8.000 milions de dòlars. Orissa va ser la regió més afectada per aquest cicló de categoria 4, que va ser en el seu moment el més important a la zona des del 1999.

stats