Internacional 03/01/2019

Desaparegut l'ambaixador nord-coreà a Itàlia

Un mitjà sud-coreà diu que és en un "lloc segur sota control italià" però Roma ho desmenteix

Ara
2 min
La bandera de Corea del nord oneja davant l'ambaixada de Roma.

BarcelonaL'ambaixador de Corea del Nord a Itàlia està desaparegut des del novembre després que renunciés a seguir representant el règim nord-coreà en aquest país. Just abans d’acabar la seva missió a Itàlia, Jo Song-gil "va desaparèixer juntament amb la seva dona sense avisar l'ambaixada", segons ha informat un diputat sud-coreà, Kim Min-ki.

Les seves declaracions arribaven just després que un mitjà sud-coreà tragués a la llum informacions que posaven en risc les relacions internacionals entre la Corea de Jong-un i Itàlia. Segons va publicar el diari 'JoongAng' de fonts d'un diplomàtic sud-coreà, el diplomàtic seria en un "lloc segur i sota vigilància de les autoritats italianes". El mateix mitjà ja va informar fa uns dies –sense especificar les fonts– que el diplomàtic Jo Song-gil, de 48 anys, havia demanat asil a un país occidental.

Però el ministeri d'Exteriors italià ha desmentit aquest dijous les informacions del 'JoongAng' i s'ha limitat a aclarir que "no consta cap petició d’asil d’un funcionari nord-coreà". Fonts del ministeri també han indicat que les autoritats nord-coreanes només s'han posat en contacte amb Itàlia en un "procediment habitual" per assignar un nou ambaixador a Roma.

El mateix mitjà sud-coreà explica que té contacte amb un polític del país que "té informació secreta sobre el cas", ja que va participar en una reunió a porta tancada que es va celebrar la setmana passada amb el Servei Nacional d'Intel·ligència de Corea del Sud.

Song-gil dirigia l’ambaixada nord-coreana des de l’octubre del 2017, quan Roma va decidir expulsar el llavors representant nord-coreà, Mun Jung-nam, arran dels assajos nuclears a Corea del Nord, quan el règim va fer el seu sisè test de bomba nuclear amb l'explosió més potent registrada fins ara.

Encara que de moment totes les hipòtesis segueixen obertes, és inusual que un polític nord-coreà renunciï al càrrec perquè es considera una vergonya i humiliació al líder Kim Jong-un. De fet, Pyongyang els considera traïdors al país i a la seva gent.

L'últim diplomàtic que va renunciar al càrrec i va demanar asil polític va ser el número dos de l'ambaixada de Corea del Nord a Londres l'any 2011. El filtre ideològic que han de passar els representants del règim és molt estricte i està estudiat al mil·límetre perquè hi hagi lleialtat ideològica al règim i al seu líder. Per això, la dimissió del diplomàtic a Londres Thae Yong-ho va ser només una petita esquerda en un dels països més blindats del món. A les seves memòries publicades l'any passat va explicar que el motiu principal era oferir un futur millor als seus fills.

stats