Pandèmia

Manifestació de 35.000 persones a Viena per reclamar la fi de la "dictadura" de la pandèmia

Dos ferits de bala en protestes contra les restriccions pel covid a Rotterdam

ARA
3 min
Disturbis a Rotterdam en una protesta contra les restriccions anticovid

Dos dies abans de tornar al confinament, milers de persones –35.000, segons la policia– s'han manifestat aquest dissabte a Viena contra les restriccions anticovid, 24 hores després que el govern austríac anunciés un confinament general i l'obligatorietat de vacunar-se per a tota la població a partir del febrer. La concentració ha estat convocada per l'ultradretà Partit de la Llibertat (FPÖ) contra el que el seu líder, Herbert Kickl, ha titllat de "dictadura". Malgrat ser-ne el promotor, Kickl no hi ha pogut assistir perquè s'ha contagiat de covid.

Tot i que la protesta ha sigut, en general, pacífica, alguns manifestants s'han enfrontat amb la policia i els han llançat bombes de fum i objectes, segons mostren imatges publicades per mitjans locals. Un portaveu de la policia austríaca ha detallat que s'han produït una desena de detencions per trencar les restriccions contra el covid i per dur símbols nazis, segons ha informat Reuters.

Més greus han estat les protestes a la ciutat neerlandesa de Rotterdam on diverses persones van quedat ferides en uns disturbis violents divendres a la nit per protestar contra les restriccions anticovid. Dues d'elles estan sent tractades a l'hospital amb ferides de bala, segons ha informat la policia neerlandesa. "Dos avalotadors van resultar ferits al rebre l'impacte d'una bala", ha confirmat en un comunicat en què ha detallat que es van detenir 51 persones, la meitat de les quals menors d'edat, que havien arribat des de diverses parts dels Països Baixos.

L'alcalde de la ciutat, Ahmed Aboutaleb, ha condemnat el que ha qualificat com una "orgia de violència" en què centenars de persones van incendiar cotxes i mobiliari urbà, van encendre petards i van llançar pedres i objectes contra la policia, que va respondre amb aigua a pressió i trets d'advertència. "La policia es va veure obligada a treure les armes", ha dit Aboutaleb en una roda de premsa dissabte. Les autoritats policials no han confirmat que les bales que van ferir dos manifestants fossin disparades per la policia, i ha dit que el departament d'investigació criminal ho està investigant.

Un agent també va resultar ferit en una cama i és a l'hospital, mentre que un altre policia va ser tractat al lloc dels fets. "Nombrosos policies van patir ferides lleus i danys auditius durant els atacs amb pedres i focs artificials", ha manifestat la policia, que ha afegit que encara no s'han identificat tots els sospitosos d'haver participat en els disturbis però que han rebut imatges que poden ajudar en aquesta tasca.

El ministre de Justícia dels Països Baixos, Ferd Grapperhaus, també ha lamentat "l'extrema violència" contra els agents i els bombers i l'ha titllat de "repulsiva". "El dret de protesta és molt important en la nostra societat, però el que vam veure ahir a la nit és simplement comportament criminal", ha afegit en un comunicat. Els Països Baixos van ser el primer estat europeu a reintroduir un confinament parcial el cap de setmana passat, i el govern té plans d’endurir les restriccions encara més i aplicar un confinament per als no vacunats.

Els manifestants, convocats a través de les xarxes socials, es van concentrar per mostrar el seu rebuig a les noves mesures. La proposta de l'executiu de Mark Rutte és prohibir l'accés a les persones que no estan immunitzades a determinats llocs públics, una mesura que aquesta setmana s'ha estès a diversos països del continent.

Els disturbis de divendres recorden als que es van produir a principis d'aquest any també Rotterdam, llavors contra el toc de queda, en els quals també es van registrar forts enfrontaments entre la policia i joves que van sortir al carrer.

Dissabte a la tarda estava prevista una altra manifestació a Amsterdam, però els organitzadors la van cancel·lar pels disturbis d'ahir a la nit a Rotterdam. Tot i això, diversos centenars de persones es varen concentrar al centre de la capital neerlandesa vigilats per una forta presència policial, però sense xocs.

stats