Almenys 65 morts en tres dies d’incendis a Algèria

En plena onada de calor, criminals provoquen una "tragèdia nacional", segons el govern, que decreta tres dies de dol

Mar Sala
2 min
Els mèdics s’emporten el cos d’un home durant l'incendi a Tizi Ouzou, una de les ciutats més poblades de la regió de Cabília, Algèria

BarcelonaEls incendis més mortífers de l'estiu al Mediterrani segueixen actius a Algèria, on ja han mort 65 persones. Són centenars els focs que assolen el nord-est d’Algèria, especialment la regió de Cabília, des del passat dilluns. Les autoritats algerianes no dubten de l'origen humà d'aquesta catàstrofe. Entre les víctimes s’hi troben 25 militars que van quedar atrapats per les flames durant les maniobres d’extinció i rescat, informa l'agència Reuters.

A les ciutats mediterrànies de Bejaia i Tizi Ouzou, capital de la regió, les baixes precipitacions i altes temperatures, que han arribat als 47ºC, han estat el motor per a la ràpida propagació del foc. Són ara mateix l’epicentre de la "tragèdia nacional", com ho ha qualificat el primer ministre Aïmène Benabderahmane.

Segons l’informe oficial, dotze militars es troben en "estat greu" per cremades als hospitals, desbordats per la quantitat de ferits. El president de la República, Abdelmadjid Tebboune, ha destacat la tasca dels membres de l’exèrcit que havien aconseguir evacuar més d'un centenar de persones abans de l'incident mortal. Tebboune ha decretat tres dies de dol nacional a partir d'aquest dijous i la suspensió de totes les activitats del Govern central i regional a excepció de les operacions d'ajuda.

Hi ha hagut focus arreu de tota la geografia nacional: s'han originat en "més de 70 incendis a 18 wilayes" (províncies). És per això que el primer ministre i el seu Govern no dubten que la causa dels focs és criminal i ha promès castigar els responsables. Fins ara, almenys quatre homes han estat detinguts. Davant la manca d'avions cisterna al país, les autoritats demanaran diversos aparells a països europeus.

Els incendis forestals a la regió no són una novetat; el 2020 gairebé 44.000 hectàrees van ser cremades. No obstant això, l'augment de la temperatura, amb intenses onades de calor, i la greu caiguda de les precipitacions formen una combinació ideal perquè aquests incendis siguin cada cop més devastadors, segons apunten els experts. Per tractar de pal·liar-ho, el govern ha llançat un pla nacional de reforestació que aspira a plantar 43 milions d'arbres d'aquí a 2022, dels quals més de la meitat ja han estat plantats.

stats