Internacional 05/06/2022

Almenys 49 morts per una explosió en un magatzem de contenidors industrials a Bangladesh

Hi ha centenars de ferits, molts dels quals en estat crític, i encara hi ha desapareguts

ARA
2 min
Bombers transporten el cos d'una persona que ha mort a l'incendi a un dipòsit de contenidors de Bangladesh.

BarcelonaAlmenys 49 persones han mort i més de 200 han resultat ferides per un incendi en un magatzem de contenidors de mercaderies a prop de la ciutat de Chattogram, al sud-est de Bangladesh, on hi ha el principal port del país. L'incendi va començar dissabte a la nit (cap a les 17 hores a Catalunya) en un dipòsit de contenidors de Sitakunda, a uns 40 quilòmetres de Chittagong, i encara no se'n saben les causes, tot i que els bombers sospiten que podria haver-se originat en un contenidor de peròxid d'hidrogen, un compost químic altament inflamable.

"La magnitud de l'explosió no és menor que la que vam veure a Beirut fa uns anys", ha afirmat a EFE el portaveu de l'Associació de Contenidors Interiors de Bangladesh, Ruhul Amin Sikder, que ha emfatitzat que aquest accident podria haver causat menys danys si els contenidors amb materials perillosos haguessin estat separats entre ells.

Mentre centenars de bombers, policies i voluntaris intentaven extingir-lo hi va haver una forta explosió que va engolir molts dels que hi estaven treballant. "L'explosió em va llançar 10 metres enllà", ha explicat un camioner que era al lloc a l'agència France Press. Entre els morts hi ha almenys set bombers, i molts altres han quedat ferits. Aquest diumenge encara hi ha desapareguts, inclosos alguns periodistes que estaven informant sobre l'incendi abans que es produís l'explosió. La deflagració va ser tan potent que l'estrèpit que va provocar es va sentir diversos quilòmetres enllà.

Segons informa EFE, almenys 164 ferits han estat ingressats a l'hospital mèdic de Chittagong, mentre que hi ha un nombre indeterminat que es recupera a un hospital militar. Les famílies de les víctimes rebran una indemnització de 50.000 takes (uns 522 euros), i els ferits, 20.000 (209 euros).

Exportador tèxtil

En total hi havia uns 4.000 contenidors industrials al magatzem de l'empresa holandesa-bangladeshià BM a Sitakunda, la segona ciutat més gran del país i el seu principal port. Aquest diumenge encara no s'havia aconseguit extingir les flames i es continuaven produint explosions que dificulten encara més la feina als bombers.

Un funcionari del govern regional ha explicat que el magatzem contenia milions de dòlars en peces de roba a l'espera de ser exportades als minoristes occidentals, segons publica la BBC. Bangladesh és el segon principal proveïdor mundial d'articles tèxtils, que suposen el 80% de les exportacions del país.

Amb tot, les pobres condicions laborals i de les instal·lacions fan que els incendis i altres desastres en complexos industrials no siguin estranys al país asiàtic. Segons el mitjà local Dhaka Tribune, més de 2.000 persones han mort en almenys 26 accidents en fàbriques durant les últimes dues dècades. El més mortífer va ser l’enfonsament d’un edifici tèxtil a Rana Plaza, en un suburbi industrial de Dhaka, la capital, l'abril del 2013, on van morir més de 1.100 persones.

Un dels pitjors incendis recents va passar el 2019 a una planta de productes químics a Dacca, que va provocar 70 morts i 55 ferits. El 2020, una explosió a un altre dipòsit de contenidors a Chittagong va matar tres treballadors, mentre que l'any passat hi va haver un incendi en una fàbrica d'alimentació de Dacca, en què van morir 52 persones i 25 més van resultar ferides.

stats