Crim organitzat
Internacional 06/10/2022

Almenys 18 morts en l'atac a trets d'un cartel de la droga a Mèxic

Entre els morts hi ha un alcalde i diversos càrrecs municipals que celebraven una reunió quan els van disparar

ARA
2 min
La seu de l'ajuntament de San Miguel Totolapan tirotejada en l'atac a trets del cartel Los Tequileros, que van matar l'alcalde i 17 persones més.

BarcelonaAlmenys 18 persones van ser assassinades aquest dimecres al vespre en un doble atac armat al municipi mexicà de San Miguel Totolapan, a l'estat mexicà de Guerrero. Entre els morts hi ha l'alcalde de la localitat, Conrado Mendoza Almeida, i diversos funcionaris més que estaven reunits quan els atacants van obrir foc contra ells.

Els agressors van atacar primer l'edifici de l'Ajuntament, amb una ràfega de trets a la façana, i després es van desplaçar al lloc pròxim on se celebrava una reunió de funcionaris locals, on també van disparar. Entre les persones que van matar hi ha l'alcalde de la ciutat i també el seu pare, l'exalcalde Juan Mendoza Acosta, a més del director de Seguretat Pública del municipi, Freddy Martínez Suazo, i altres autoritats locals. L'atac ha estat reivindicat pel grup criminal Los Tequileros, que ha difós un vídeo a les xarxes socials en què anuncia el seu retorn a aquesta regió de producció i tràfic de drogues, que es disputen amb La Familia Michoacana, grup criminal de l'estat veí de Michoacán.

El grup delictiu Los Tequileros va assolar aquesta regió de Guerrero entre el 2015 i el 2017 fins que va ser assassinat el seu líder, Raybel Jacobo de Almonte. Amb aquest atac, doncs, pretenien deixar clar el seu retorn i la seva determinació de prendre el poder a la regió.

La governadora de l'estat de Guerrero, Evelyn Salgado Pineda, ha condemnat els fets i ha assegurat que no hi haurà impunitat. El govern estatal, de fet, ha bloquejat la zona per garantir la seguretat i hi ha desplegat unitats terrestres i aèries per buscar i capturar els autors de l'atac, segons Efe. El grup parlamentari del Partit de la Revolució Democràtica (PRD), al qual pertanyien l'alcalde i el seu pare, va demanar que la Fiscalia General de la República (FGR) encapçali la investigació, donada la magnitud de l'atac.

Durant el mandat del president mexicà Andrés Manuel López Obrador, que va arrencar el 2018, han estat assassinats a Mèxic 60 càrrecs públics municipals, entre alcaldes, regidors i síndics, segons la consultora Etellekt.

stats