Cop d'estat a Birmània
Internacional 13/03/2021

Almenys 12 morts en una nova jornada de protestes a Birmània

El líder provisional del govern deposat anima els ciutadans a mantenir la revolta

ARA
2 min
Un monjo budista ferit durant les protestes d'aquest dissabte és atès pels serveis d'emergència a la ciutat birmana de Mandalay

BarcelonaLes forces de seguretat birmanes han mort aquest dissabte un mínim de 12 persones en una nova jornada de manifestacions contra el cop d'estat de l'1 de febrer que ha acabat en un bany de sang. Des que van començar les protestes, més de 70 persones ja han perdut la vida a causa de la repressió policial, segons el recompte de l'Associació d'Assistència als Presos Polítics de Birmània.

"Actuen com si fossin en una zona de guerra, però amb gent desarmada", ha dit a Reuters l'activista Myat Thu, que assegura que entre les víctimes mortals d'aquest dissabte hi ha un nen de 13 anys. Un altre testimoni explica que a la ciutat de Pyay, al centre del país, els agents de seguretat han impedit el pas d'una ambulància que anava a atendre els ferits i això, diu, ha provocat que una persona acabés morint.

"El moment més fosc del país"

Mentrestant, el líder provisional del govern deposat pel cop, Mahn Win Khaing Than, s'ha adreçat per primer cop a la població, a través de Facebook, i ha fet una crida a mantenir la revolta popular. "Per aconseguir crear una democràcia federal, com realment desitgen tots els germans ètnics que han patit diverses formes d'opressió per part de la dictadura durant dècades, aquesta revolució és la nostra oportunitat per unir els nostres esforços", ha dit, i ha afegit: "Aquest és el moment més fosc del país, però el moment de l'alba és a prop". Mahn Win Khaing Than va ser nomenat vicepresident interí del país per un grup de diputats electes que es reivindiquen com el Parlament legítim de Birmània. Juntament amb altres membres de la Lliga Nacional per la Democràcia, el partit de la presidenta deposada Aung San Suu Kyi, viu amagat des del cop d'estat.

Per la seva banda, els presidents dels Estats Units, Austràlia, el Japó i l'Índia (que formen l'anomenat Diàleg de Seguretat Quadrilateral, conegut com a Quad), van emetre divendres un comunicat conjunt en què mostraven el seu suport als ciutadans de Birmània i reclamaven el retorn "urgent" a la democràcia.

stats