Pandèmia

Divisió a la UE sobre la suspensió de patents de les vacunes

Alemanya s'oposa a alliberar-les mentre creixen les veus a favor de millorar la producció i distribució dels vaccins

3 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest divendres a la cimera social de Porto

BarcelonaL'endemà que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, digués que estava oberta a discutir la possible suspensió de patents de les vacunes del covid-19, que té el suport dels Estats Units de Joe Biden, cada cop sembla més clar que serà difícil aconseguir una posició única del bloc comunitari en la negociació d'aquest dossier a l'Organització Mundial del Comerç (OMC). La qüestió del repartiment de vacunes a escala mundial s'ha situat al centre del debat entre els socis europeus en la cimera social d'aquest divendres i dissabte a la ciutat portuguesa de Porto.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'hi ha presentat amb una proposta "més ambiciosa" que la de Biden per facilitar l'arribada de les vacunes arreu del món, i que s'estructura en tres eixos: compartir el coneixement, ampliar la producció i accelerar la distribució. "S'ha d'arribar a un consens urgent sobre la proposta d'una exempció temporal de certes obligacions" sobre les patents, diu el document del president espanyol, que també proposa la posada en marxa d'una plataforma que ofereixi una "visió general sobre les instal·lacions existents per a la fabricació de vacunes" i garanteixi "uns emparellaments adequats entre la capacitat no utilitzada i la demanda de producció". La proposta també parla d'una "aliança publicoprivada" entre estats, aerolínies i organitzacions internacionals com l'OMS per "promoure la distribució de vacunes".

Entre els estats membres de la UE, un dels que s'ha posicionat més clarament a favor de suspendre les patents és Itàlia. D'altres, com Àustria, s'han mostrat "oberts a parlar-ne", mentre que un tercer grup, encapçalat per Alemanya (on hi ha la seu de BioNTech, el laboratori que ha desenvolupat la vacuna de Pfizer), s'hi ha posicionat, d'entrada, en contra. "La protecció de la propietat intel·lectual és una font d'innovació i ha de continuar així en el futur", deia un portaveu del govern alemany en un comunicat, en el qual defensava que la prioritat no passava per les patents, sinó per incrementar la capacitat de producció de vacunes al món i els estàndards de qualitat.

El president de França, Emmanuel Macron, que dijous s'havia declarat "molt a favor" de la proposta de Biden, aquest divendres semblava acostar-se més a Berlín: "Quina és ara la qüestió? En realitat, no es tracta de la propietat intel·lectual. ¿Es pot cedir la propietat intel·lectual a laboratoris que no saben com produir i no produiran demà?", s'ha preguntat, abans d'entrar a la cimera de líders europeus que se celebra avui i demà a Porto. "La qüestió principal per a la solidaritat és la distribució de les dosis", ha dit Macron.

En aquest sentit, ell i Sánchez, juntament amb els primers ministres de Bèlgica, Alexander De Croo; de Dinamarca, Mette Frederiksen, i de Suècia, Stefan Löfven, han adreçat una carta conjunta a les institucions europees en què, sense fer cap referència a les patents, insten la Unió Europea a fer un "pas endavant" i a crear el seu propi "mecanisme per compartir vacunes", que complementi el sistema Covax i contribueixi a assegurar l'accés universal a la protecció farmacològica contra el covid-19. "Europa ha de demostrar altra vegada el seu lideratge clau en la construcció d'una resposta col·lectiva a la pandèmia", diu la carta, i avisa que, si la UE no ho fa, "altres ompliran el buit i utilitzaran les vacunes com a eina geopolítica".

A la recerca del consens

La decisió sobre les patents de les vacunes del covid-19 s'ha de prendre a l'OMC, on es debat des de fa mesos, i es comença a intuir que la UE no hi actuarà com un bloc unit. "Necessitem una posició coordinada de la UE. No estem convençuts que la suspensió de patents ajudi efectivament a aconseguir-ne més dosis, perquè el coll d'ampolla és la capacitat de producció. Però estem oberts a discutir qualsevol possible opció", deia aquest divendres una portaveu comunitària a la cimera portuguesa.

Dels 700 milions de vacunes que s'han distribuït ja a tot el món, només un 0,2% han arribat als països amb rendes més baixes. Molts experts defensen que suspendre les patents farà més accessibles les dosis per a aquests països, però la indústria farmacèutica s'hi oposa argumentant que el problema és la capacitat de producció, perquè molt pocs estats tenen la tecnologia i els recursos per produir aquesta mena de vacunes.

Però el suport de Biden a la proposta, oficialitzat aquest dimecres, està exercint pressió sobre Brussel·les i altres països, com el Regne Unit, perquè canviïn la posició. L'endemà mateix de l'anunci de Washington, s'hi van sumar governs com el d'Itàlia, Austràlia i Nova Zelanda. Uns altres encara no s'hi han pronunciat, com el Canadà, tot i que augmenta la pressió interna perquè segueixi el camí marcat per Biden.

stats