Covid-19

Alemanya acorda restriccions més dures per parapetar-se contra l’òmicron

Reunions de màxim 10 persones, discoteques tancades i festes de Cap d'Any anul·lades, entre les mesures aprovades

3 min
Visitants d’un mercat de Nadal a la ciutat alemanya de Colònia.

DortmundLes xifres de contagi a Alemanya són, ara per ara, decreixents. Però les alarmes no deixen de sonar. Si bé el país sembla recuperar-se a poc a poc de la quarta onada de la pandèmia, els experts ja veuen a venir la cinquena, un cop la variant òmicron, encara molt minoritària al país, s’escampi per tot el territori a inicis de l’any que ve.

Les advertències del nou Consell d’Assessors sobre el Coronavirus que ha format l’incipient govern del canceller alemany Olaf Scholz han sigut clares: només amb una actuació ràpida i preventiva es pot evitar un col·lapse d’infraestructures crítiques com el sistema hospitalari, els cossos de policia i bombers o centres d’abastiment d’aigua i electricitat. Aquestes infraestructures ja estan reactivant plans d’emergència per fer front a l’explosiu avenç de la nova soca del coronavirus.

L’executiu de Berlín i els diferents líders regionals del país s’han reunit d’urgència aquest dimarts per acordar noves mesures restrictives que afectaran, també, als vacunats i recuperats del covid. “Puc entendre qualsevol que no vol escoltar res més del coronavirus, de les mutacions i les noves variats. Però no podem tancar els ulls davant una onada que s’aixecarà davant nostre”, ha indicat Scholz mentre subratllava que “no és temps de festes en societat”, ha subratllat.

Segons els acords arribats, les festes de Cap d’Any amb molts convidats i la pirotècnia que acompanyen les celebracions d’Any Nou quedaran prohibides. A partir del 28 de desembre només podran reunir-se en un espai interior, com a màxim, deu persones vacunades o que s'hagin recuperat de la malaltia, exclosos els infants de menys de 14 anys. Fins ara, el govern central i els dels diferents estats federats havien acordat autoritzar actes de fins a 50 persones en interiors i de 200 a l’aire lliure.

Enduriment de restriccions per als no vacunats

La reglamentació encara és més dura per als no vacunats: si en una trobada hi ha una sola persona no vacunada, llavors només es poden reunir els membres d’una família amb dues altres persones més. Aquells que no han rebut la pauta completa de vacunació només poden entrar als comerços de productes essencials. La gastronomia, els cinemes i els teatres queden oberts exclusivament per qui pugui acreditar estar vacunat o guarit del covid.

Entre els acords polítics anunciats aquest vespre hi ha altres restriccions sobre les activitats d’oci. Clubs i discoteques hauran de tancar els seus espais interiors a partir del 28 de desembre. També es prohibiran totes aquelles sales destinades a ballar. L’esport professional alemany i la cultura quedaran afectats de ple per les noves restriccions. A partir del 28 de febrer tota activitat amb participació transregional, així com grans esdeveniments, en centres esportius i culturals, haurà de tenir lloc sense espectadors. 

A la Bundesliga de futbol es permetia fins ara –menys a Baviera i Saxònia– una ocupació del 50% de l’aforament dels estadis fins a un màxim de 15.000 espectadors. Però ara tornaran els partits a porta tancada.

També es veuen afectats tots aquells organitzadors i promotors culturals, bandes de música, grups de teatre i altres artistes, que s’hauran de conformar amb retransmetre per internet les seves actuacions. Els museus, en canvi, ara per ara, es mantindran oberts.

Abans de la reunió, Scholz i els líders regionals havien instat la població a “limitar la xifra de contactes durant les festes familiars de Nadal segons la seva pròpia responsabilitat”. A més, s’ha fet una crida a fer-se regularment test d’antígens abans de visitar família i amics.

Amb tot, el Robert Koch Institut, la institució pública alemanya encarregada del control de malalties de transmissió, ha anat més enllà i ha comunicat aquest migdia la seva proposta per parapetar el país contra la variant òmicron: “Màxima reducció de contactes, màximes mesures preventives, màxima velocitat en la campanya de vacunació, reducció dels viatges a l’estrictament necessari i intensiu acompanyament comunicatiu a la ciutadania per facilitar la comprensió de les mesures que cal aplicar”.

Les autoritats han comunicat aquest dimarts que la incidència a set dies ha baixat a Alemanya a 306,4 casos per cada 100.000 habitants –fa una setmana era de 375– i els nous infectats per coronavirus registrats en 24 hores són 23.428, per 30.823 dimarts passat. Però a ningú se li escapa que l’expansió de l’òmicron pot capgirar ràpidament la bona tendència de les últimes dades.

stats