El Regne Unit i Itàlia confirmen casos de la nova variant de covid-19 al país

Alemanya i la República Txeca investiguen cadascuna un possible cas sospitós al seu territori

S.S.
3 min
Viatgers en un lloc de tests de covid a l’aeroport alemany de Düsseldorf.

BarcelonaEl Regne Unit s'ha convertit aquest dissabte en el segon país del continent europeu a confirmar oficialment nous casos de la nova variant del covid-19, òmicron, identificada inicialment a Botswana i posteriorment a Sud-àfrica i Hong Kong i que té una alta transmissibilitat. Bèlgica va ser el primer que en va detectar un a Europa, ahir, divendres. El ministre de Salut britànic, Sajid Javid, ha donat per confirmats dos casos, que s'han detectat en persones que havien viatjat a Sud-àfrica. Poques hores després, aquesta tarda de dissabte, el govern italià també ha anunciat que s'ha detectat un cas de la nova variant a Milà, en una persona que acabava d'arribar de Moçambic, tot i que tant el pacient com la seva família estaven en bon estat de salut.

Els dos casos britànics, detectats un a Chelmsford (a 60 km al nord-est de Londres) i l'altre a Nottingham (al centre d'Anglaterra), estan relacionats entre ells i els individus han estat aïllats a casa seva "mentre es fan més proves i es du a terme la recerca de contactes", ha explicat el ministre. Com a reacció a aquests fets, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat que a partir d'ara tots els viatgers que arribin al Regne Unit hauran de fer-se una PCR i aïllar-se fins a tenir un resultat negatiu. A partir de la setmana que ve, a més, les mascaretes seran obligatòries a tot el país en botigues i transport públic. Tots els contactes de persones positives s'hauran de confinar durant 10 dies.

Poc abans, el responsable de Salut britànic havia anunciat també que es duran a terme proves de covid-19 en les dues zones afectades per aquests dos casos i que Londres afegeix quatre països més a la seva llista vermella per suspendre-hi les connexions aèries des de diumenge: Angola, Moçambic, Malawi i Zàmbia. "Si algú ha viatjat a algun d'aquests països –a més de Botswana, Sud-àfrica i Hong Kong– en els últims deu dies, li demanem que s'autoconfini i es faci la prova", ha afegit Javid, que ha insistit a tota la població que es vacuni com a mesura principal per evitar l'extensió del virus.

Al mateix temps, altres països europeus també han informat aquest dissabte de possibles casos sospitosos de la nova variant òmicron, encara per confirmar i tots de persones que havien viatjat a l'Àfrica. Alemanya ha sigut el primer país a anunciar que està investigant un possible cas de la nova variant a l'estat de Hesse, i poc després ho ha fet també la República Txeca.

La nova mutació "ha arribat molt probablement" al país, va admetre a través de Twitter Kai Klose, ministre d'Afers Socials de Hesse, a l'oest d'Alemanya. "Ahir a la nit les mutacions típiques òmicron es van trobar en un viatger procedent de Sud-àfrica", ha piulat Klose. Tot i que encara s'està comprovant si efectivament es tracta d'un cas d'aquesta variant, les autoritats de l'estat alemany tenen "un alt nivell de sospita" que la persona n'és portadora i, per tant, se l'ha aïllat completament a casa seva.

Les autoritats alemanyes no han donat de moment més detalls sobre el passatger infectat ni sobre en quin aeroport va aterrar, tot i que l'aeroport de Frankfurt, el que té més tràfic del país, és precisament a l'estat de Hesse. "Si has tornat del sud de l'Àfrica en l'última setmana limita els teus contactes i fes-te una prova", advertia Klose.

També les autoritats de la República Txeca han informat d'un cas sospitós al país en una persona que havia estat a Namíbia. "Un laboratori està comprovant una possible detecció d'un exemplar positiu de la variant òmicron. Estem esperant la confirmació o refutació del cas", ha dit la portaveu del govern txec, Stepanka Cechova, en un comunicat.

Mentrestant, als Països Baixos 61 passatgers de dos vols que portaven un total de 600 viatgers provinents de Johannesburg i Ciutat del Cap van donar positiu divendres després d'aterrar a Amsterdam, on se'ls va practicar una prova PCR, segons informa l'agència Efe. No s'ha aclarit si són portadors de la nova variant òmicron del virus o no.

"Preocupació perquè es redueixi l'efectivitat de les vacunes"

Després d'una primera anàlisi preliminar, el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) ha advertit aquest mateix dissabte que la nova òmicron és "la variant més divergent que s'ha detectat en quantitat significativa durant tota la pandèmia fins ara, cosa que genera una preocupació important en el sentit que pugui reduir significativament l'efectivitat de les vacunes i elevar el risc de reinfeccions".

stats