INTERNACIONAL
Misc 01/06/2020

Quan agenollar-se és un acte de dignitat

Les manifestacions als Estats Units reobren el debat sobre l’esportista Colin Kaepernick

i
Toni Padilla
3 min
Quan agenollar-se és un acte de dignitat

Barcelona“Take a knee, take a knee”. En moltes ciutats dels Estats Units els policies han evitat incidents agenollant-se. És una manera de solidaritzar-se amb els manifestants que protesten després de l’assassinat de George Floyd a Minneapolis. “Em trec el casc perquè vull que quedi clar que estem amb vosaltres. Volem que això sigui una manifestació, no una baralla”, explicava Chris Swanson, el xèrif de Flint, a Michigan.

Mentre manifestants i policies s’agenollen plegats en molts racons dels Estats Units, un nom torna a estar en boca de tothom, el de Colin Kaepernick, el jugador de futbol americà que el 2014 va decidir agenollar-se mentre sonava l’himne abans dels partits per protestar, precisament, contra el racisme i la violència contra els afroamericans. “L’esport nord-americà sempre ha estat en la primera línia de la lluita contra el racisme. Aquests dies hem vist esportistes professionals als carrers. I altres fent servir les xarxes per demanar justícia”, diu el periodista Grant Wahl. Agenollar-se va convertir-se en un símbol de la lluita contra el racisme gràcies a Kaepernick, però aquest en va pagar les conseqüències. El seu equip, els San Francisco 49ers, no li va renovar el contracte. No juga des del 2016, perquè cap equip el vol fitxar, malgrat que era un dels millors quarterbacks de la NFL. Donald Trump el va titllar de “traïdor”. Però gràcies a la marca Nike segueix amb contracte publicitari, fet que utilitza per fomentar campanyes com el Know Your Rights Camp, una iniciativa dirigida al jovent de zones amb pocs recursos per facilitar que tinguin estudis. Ara s’ha ofert a pagar de la seva butxaca advocats per a persones que siguin detingudes manifestant-se aquests dies als carrers d’un país que segueix dividit.

“Per a molts, agenollar-se quan sona l’himne és més greu que agenollar-se sobre el coll d’un ciutadà fins a matar-lo”, s’ha queixat aquests dies Megan Rapinoe, la capitana de la selecció de futbol dels Estats Units. LeBron James, estrella de Los Angeles Lakers de bàsquet, ha utilitzat les xarxes socials per recordar les raons per les quals Kaepernick es queixava agenollant-se. El periodista Grant Wahl afirma: “Que la gent s’agenolli ara és gràcies a Kaepernick, que llavors va tenir poc suport entre els esportistes. Ara molts admeten que va ser un error i obren de nou el debat sobre si un esportista hauria de parlar de política”. Fins hi tot Michael Jordan, famós per no parlar mai d’afers socials, ha fet un comunicat en contra del racisme. Però molts recorden ara la hipocresia dels que van criticar Kaepernick fa uns anys. Brian Flores, un dels quatre entrenadors de la lliga de futbol americà que no és blanc, va publicar un text, que el seu club, els Miami Dolphins, va moure per les xarxes, en què explicava: “Vaig perdre amics dins del món de l’esport per donar suport a Kaepernick. Ara veig com molta gent que alçava la veu per criticar aquest jugador ara calla quan toca denunciar la mort de joves a mans de la policia”. Doc Rivers, entrenador dels Clippers de la NBA, ha defensat que “per a molts és més greu agenollar-se durant un himne que veure morts. El meu pare va ser 30 anys policia a Chicago. I ara estaria manifestant-se als carrers”.

El gest d'agenollar-se s'ha convertit en un símbol contra el racisme. A Europa, diversos futbolistes l'han fet servir, com el francès Marcus Thuram, jugador del Borussia Moenchengladbach i fill de Lilian Thuran, exjugador del Barça. Aquest dilluns, tota la plantilla del Liverpool ha fet el mateix gest abans d'un entrenament.

Però la situació als Estats Units no millora. El jugador de futbol americà Eric Reid, que segueix sense equip, perquè va agenollar-se amb Kaepernick quan eren companys d’equip, ha atacat la NFL i els 49ers quan aquests van anunciar una donació de diners contra el racisme: “No volem els vostres diners, volem justícia. No volem el vostre negoci. El dia que Kaepernick jugui de nou a la NFL, aquell dia haurem fet un pas endavant com a país”, ha defensat.

Joe Lockhart, qui va ser vicepresident de comunicacions de la NFL i ara treballa a la CNN, ja ha explicat que "si un equip fitxa Kaepernick, podria perdre el 20% dels abonats. Molta gent li dona suport, però molts, no". Cada cop més gent s’agenolla als Estats Units. Però a molts això els ofèn molt més que no pas la mort de ciutadans.

stats