Internacional 02/11/2020

Un atac amb armes de foc a la Universitat de Kabul deixa 19 morts i 22 ferits

Tres homes han entrat al campus i l'han assetjat durant cinc hores

Ara
3 min
Agents de policia controlen un dels accessos a la universitat de Kabul

BarcelonaLa Universitat de Kabul és un oasi a la capital afganesa: perquè els que hi estudien són la llavor d'un possible canvi a l'Afganistan, on menys del 45% de la població sap llegir i escriure, i perquè la tranquil·litat i la vegetació del seu campus, format per jardins i arbres, no es troba a cap altre lloc de la ciutat. Aquest dilluns, però, tres terroristes han atacat aquest oasi i han causat una autèntica carnisseria: almenys 19 persones han mort i 22 més han resultat ferides, amb la qual cosa han dinamitat una de les línies de flotació del país. Moltes de les víctimes són estudiants perquè els assaltants han entrat a matar: han anat classe per classe obrint foc. Sense compassió i de forma indiscriminada. El malson ha durat més de cinc hores.

L'Estat Islàmic ha reivindicat l'atac a través d'un missatge a Telegram, en què ha precisat que l'assalt a la universitat tenia com a objectiu una "cerimònia de graduació de jutges i investigadors que treballen per al govern antiislàmic de l'Afganistan". De fet, la Facultat de Dret ha estat el primer lloc que els terroristes han assaltat, encara que després s'han traslladat a altres edificis.

L'Estat Islàmic ja havia protagonitzat altres atacs a l'Afganistan, però normalment tenien com a principal objectiu la població afganesa d'ètnia hazara, que és minoritària al país i es caracteritza perquè és musulmana xiïta, a diferència de la resta de la població afganesa, que és sunnita. De fet, sense anar més lluny, dimarts de la setmana passada un terrorista suïcida va matar 24 persones, entre les quals diversos adolescents, en un atac amb bomba a una escola situada al barri de Dasht-e Barxi, també a Kabul, que és una zona on bàsicament hi viuen hazares.

Per aquesta raó, quan ha començat l'atac aquest dilluns, totes les mirades s'han posat en un primer moment en els talibans, pensant que estaven darrere de l'assalt a la universitat. El portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, però, ha aclarit de seguida que ells no tenien res a veure amb aquesta barbàrie. De fet, des de mitjans de setembre els talibans estan en negociacions amb el govern afganès per arribar a un possible acord de pau.

La Universitat de Kabul és pública i és la principal institució educativa de l’Afganistan. Es tracta d’un gran campus que aplega diverses facultats a l’oest de la capital. La zona està emmurallada i hi ha unes quantes portes d’accés, controlades per guàrdies de seguretat. Els terroristes, per tant, han aconseguit esquivar la vigilància i han irromput al campus cap a les onze del matí, l’hora en què hi havia més estudiants. Segons fonts del ministeri d’Educació Superior, en aquell moment hi havia unes 15.000 persones al campus, entre alumnes, professors i altres treballadors.

Els terroristes hi han entrat per la porta situada més a l’est del recinte i s’han dirigit a la Facultat de Dret, on han anat classe per classe i han obert foc indiscriminadament contra alumnes i professors. També han fet explotar diverses granades.

Les xarxes socials s'han omplert de seguida de vídeos filmats pels mateixos estudiants en què es veuen els alumnes corrent desesperadament pel campus mentre de fons se senten trets. Altres imatges mostren els estudiants saltant el mur que envolta el recinte del campus per intentar fugir de l’atac. Així mateix, alguns mitjans locals han difós imatges en què es veien cossos sense vida d’estudiants a les aules i als passadissos de la universitat.

"Disparaven contra tot alumne que veien", ha dit a Reuters un testimoni, Fathullah Moradi, que ha assegurat que havia aconseguit fugir dels assaltants a través d'una de les portes de la universitat juntament amb un grup d'amics. Altres alumnes es queixaven que allò havia sigut un salvi’s qui pugui: “Cada estudiant intentava salvar-se ell mateix, sense importar-li res més”, descrivia un alumne de ciències socials, Fardin Ahmadi. L’atac ha acabat després de més de cinc hores amb la intervenció de les forces de seguretat afganeses i efectius nord-americans, que han abatut els tres terroristes.

El govern afganès ha declarat aquest dimarts dia de dol nacional, ha condemnat l’atac i fins i tot ha promès venjança. “Ens venjarem d’aquest atac insensat i de qualsevol gota de sang d’estudiants innocents que hagi estat vessada avui […]. Aquest atac no quedarà sense resposta, prendrem represàlies”, ha declarat el president afganès, Ashraf Ghani.

El que no està clar és com es faran realitat les seves paraules, quan les forces de seguretat afganeses estan desbordades i pateixen baixes cada dia. Així mateix, l’atac posa en evidència que les negociacions amb els talibans i la firma d’un possible acord de pau difícilment posarà fi a la violència al país: hi ha molts altres grups insurgents. L’Estat Islàmic n'és només un.

stats